Za příznivého počasí (18 st. C a slabý vítr) odstartovalo z Městského stadionu v Pardubicích na Dukle 127 mužů a žen ke 42. ročníku silničního běhu na 15 kilomterů. Rovinatou obrátkovou trať vedoucí přes Jesničánky a Nemošíce do Mnětic a zpět uběhl nejrychleji Kamil Krunka (SK Nové Msto nad Met.) za 49:53 před klubovým kolegou a držitelem traťového rekordu Pavlem Brýdlem (50:10) a domácím juniorem Janem Janů (50:19).

V ženské kategorii si zopakovala loňské vítězství Táňa Metelková (SK Týniště nad Orl.) časem 55:59, se ztrátou čtyřiceti vteřin doběhla jako druhá běžkyně AC Pardubice Marta Fenclová a třetí místo si vybojovala Jana Klimešová (USK) Praha časem 57:56. Závod dokončilo 124 běžců a běžkyň.

METAMORFÓZY JEDNOHO BĚHU

Patnáctka Hvězdy Pardubice se koná teprve od roku 2007, ale její historie je mnohem starší, neboť tento závod je přímým pokračovatelem kdysi slavného silničního běhu Pardubice – Chrudim – Pardubice. Ten měřil 25 kilometrů a po dobudování atletického stánku na sídlišti Dukla se start přesunul právě sem. Koncem devadesátých let změnil pořadatel běh na půlmaratón, ale v následujícím ročníku si závodníci jakýmsi plebiscitem na startu ještě vynutili návrat k tradiční délce.

V následujících letech se však běhal už pouze půlmaratón. Nejslavnější období zažil počátkem třetího tisíciletí, kdy s pořadateli spolupracoval propagátor masových závodů Oldřich Bujnoch a závod změnil název na Pardubický vinařský půlmaraton. Vzhledem k nezájmu představitelů města Chrudim o tento běh se však v té době již neběhalo do Chrudimi, nýbrž na velkém okruhu přes Ostřešany, Nemošíce a Mnětice.

Pardubický vinařský půlmaraton se na této trati konal naposled v roce 2006, poté se přestěhoval na městský okruh. Dosavadní organizátoři, atleti Hvězdy SKP Pardubice nechtěli rušit dlouholetou tradici a rozhodli se závod pouze zkrátit na patnáctku. Stávající traťové rekordy drží Pavel Brýdl 48:59 (2008) a Petra Kamínková 53:22 (2007).

HLASY Z CÍLE

Vítězný Kamil Krunka, šestý ze sobotního hradeckého mistrovství na 10 000m na dráze zářil spokojeností. „Jak ubíhaly kilometry? Dlouho jsme běželi s Pavlem (Brýdlem) ve čtveřici, kde byli ještě Janů a Dymák. Na zpáteční cestě pardubičtí běžci našemu tempu už nestačili, s Pavlem jsme pokračovali společně až skoro na kraj Pardubic, pak jsem utekl i jemu. Značení trati bylo bez problémů.“

Pavel Brýdl se loni netajil názorem, že s vrcholovou atletikou pomalu končí. Proto byl jeho start a najmě pak výborný výkon do značné míry překvapením. „Zatím stále vahám, jestli budu nadále trénovat naplno,“ říká Pavel. Doufejme, že jeho konečné rozhodnutí bude kladné, vždyť tento teprve 32letý vytrvalec byl dlouhá léta platným členem reprezentace v bězích do vrchu a určitě by se na kopcích neztratil ani dnes.

Táňa Metelková i letos vyhrála, ale nebylo to bez problémů. „Už na třetím kilometru jsem myslela, že to snad zabalím. Prožívám nelehké životní období, od konce školního roku budu bez práce a odráží se to na psychice, stále na to myslím,“ postěžovala si hradecká učitelka, matka tří dětí, někdejší mistryně republiky v maratonu a rovněž členka vrchařské reprezentace. „Z rodinných důvodů se pravděpodobně ani nedostanu na kvalifikaci na ME v Perné.“

Vedle Patnáctky Hvězdy Pardubice mohli diváci na stadionu Dukla sledovat atletické soutěže zdravotně postižených, mezi nimiž bylo i několik kandidátů na paralympiádu v Londýně. Zejména ve vrzích patří čeští vozíčkáři k evropské elitě. Několik desítek běžců se také zúčastnilo lidového běhu na 1800m a běhu dětí s rodiči.

Výsledky

Foto – Jaroslav Málek


Autor článku, Ivo Domanský, je po dlouhá léta v běžecké obci znám jako organizátor, pořadatel, rozhodčí, redaktor a dopisovatel. Je také tajemníkem Sdružení organizátorů běžeckých závodů a současně i autorem tištěné Termínovky běhů mimo dráhu.