Hradecký pohár to byl letos hlavně Randa Nejdříve musím začít pochvalou pořadatelů Hradeckého poháru. Prostě to nikam nehnali a začali závody pořádat až když to skutečně šlo a žádný problém jim nedělalo, že kvůli tomu museli snížit jejich počet z 10 na 8. Podobně to třeba dopadlo ve východočeské Velké ceně v bězích, kde bylo zrušeno dokonce úvodních 13 klání, soutěž má ale cca 50 závodů, a začalo se až na konci května ve Vysoké nad Labem.

Nakonec se o prázdninách závodilo ve 14 denních intervalech a i to je dobře, protože není jasné co bude na podzim. Hradecký pohár 2021 je letos odzávoděn. A při troše štěstí proběhne odpoledne 2. října slavnostní vyhlášení v sokolovně na Novém Hradci Králové.

Jinak Hradecký pohár byl pro mě i studnice námětů. Hlavně Drahomír Randa. V poháru má všech 18 startů, počítáno s rokem 2020, a 18 absolutních prvenství. Lesní pětku dal v prvním a posledním závodě 2021 dokonce pod 16 minut, a to je mu 47 let. „Pobíhám furt, ale závodím asi tak dva až tři roky,“ řekl jeden z nejlepších běžeckých veteránů u nás.

Stoprocentní bilanci má letos i běžkyně s pejskem Gabriela Bezoušková z Hoděšovic. osm prvenství. Pejskaře nakonec vyhrál Michal Vokrouhlík, ale v posledním klání byl druhý. Jednak zaspal na startu a navíc neskutečný výkon podal vítězný Aleš Jindra – 15:54, nejlepší čas pejskaře roku.

Stoprocentní bilanci má i vítězná veteránka Eva Vejběrová z Ghost týmu Hradec Králové, šest startů a šest prvenství.

Na závěrečném závodě se sešly tři nejlepší děvčata, měly po pěti startech, takže museli, ale doběhli ve shodném čase 23:57. Pořadí bylo Lucie Brokešová, druhé pohárové prvenství, vítězka poháru Míša Sabovová, vyhrála čtyřikrát, a v poháru třetí Veronika Dubrovská, ta byla nejlepší jednou.

Vítězný mladík Martin Písař vyhrál třikrát a už dopředu oznámil, že na posledním závodě nebude. Ale jako by to přivolal ani by být nemohl. Poslední příběh patří letos jemu.

Martin jel Frýdlantský terénní duatlon a při sjezdu v padesátce nezvládl kolo. Život mu zachránila přilba s airbagem. I když potlučen závod dokončil. Byl celkově osmý a první v kategorii. Ale následoval převoz do nemocnice a operace v narkóze. Pěkně mu v Nemocni Frýdek Místek zdrátovali klíční kost a nyní se už dává do kupy.