„Dají mi tři a dokonce až pět vteřin na kilometr, měřil jsem to hodně pečlivě,“ říká Jirka Homoláč, jeden z nejlepších českých běžců-vytrvalců o karbonových adidaskách Adios Pro 2. V úterý dostal aktualizovaný model a hned ho vyzkoušel v ostrém testu na Bruselské cestě na pražském Výstavišti. Můžete to prubnout taky. Až do čtvrtka 23. září, od 14 (o víkendu od 10) do 20 hodin. Změří vám čas a tři nejrychlejší dostanou na závěr tyhle botky jako odměnu.

Bruselská cesta leží na západním kraji Výstaviště, hnedle v sousedství Stromovky. Na její dlažbě je nalepená protiskluzová folie. Odstartuje vás slečna u monitoru a díky paprsku s radarem na doběhu vám změří čas na čtyřicet metrů. Netradiční vzdálenost, navíc mírně z kopce. Za kolik to dáte?

Jako první vybaluje nové botky z krabice Lukáš Vácha, fotbalista Sparty, nyní v béčku, ale bývalý reprezentant. „Nikdy jsem takový fajnový běžecký boty neměl,“ říká muž, který poslední roky navíc v rámci smlouvy obouval jinou značku. „Sám toho moc venku nenaběhám a v tréninku běháme vždycky v kopačkách, v teniskách jen zranění.“

Po chvíli přijíždí až z Brna také Jiří Homoláč. První verzi má už měsíc, naběhal v ní asi dvě stovky kilometrů. Už od září měl Adios Pro 1. „Výborná bota. Jiná dimenze,“ rozplývá se. „I po maratonu jsou pak z nich nohy úplně v jiném stavu než dříve.“

Na startovní linii se postaví vedle sebe. V cíli je o prsa první Vácha (5,725, resp. 5,951). Pak dávají každý sám další dva pokusy, ale už se nelepší. „DMK nebo Hložana by tady nechytili,“ usmívá se Vácha, když zmiňuje sparťanské tahouny Karlssona a Hložka. Tomu v sobotním ligovém zápase v Plzni naměřili nejvyšší maximální rychlost 9,2 metrů za sekundu. Přes 9 se dostali ještě Karlsson a Pešek. Podle kondičních trenérů ve fotbale potřebujete na ligu alespoň 8 m/s.

Okolo právě běží další přední vytrvalec Pavel Kubričan, profesí kouč vodáků v Troji. Nakonec se nechá přesvědčit a zkusí si sprint taky. Nejdřív ve svých nikách, pak bere adiosy – nejlepší čas 5,991. Běžel tu i novinář a ragbista Janek Rubeš za 6,195. Ovšem na včerejší výkon fotbalisty Jana Mejdra, původem sparťana, dnes ligového hráče Hradce, nikdo nedosáhne – 5,348! Postupně se zastavují i zájemci, kteří si o testu přečetli, ale i náhodní kolemjdoucí. Jdu taky!

Jen vezmu boty do ruky, na první ohmat ohromí až neuvěřitelná lehkost. K dispozici máme i tréninkové (přece jen trvanlivější) objemovky verze Boston. Adios Pro 2 jsou závodky pro vyspělé běžce, držící krok i jeho rytmus. Na noze okamžitě ucítíte jejich výbušnost, na druhou stranu však jistou vratkost, což může být při sprintu na hranici možností až nebezpečné. V delším tempu to chce jen přivyknout.

Lehoučký prodyšný svršek je z materiálu Celermesh 2.0 z recyklo­vatelného plastu. Odpružení s návratem energie zajišťují dvě vrstvy mezipodešve Lightstrike Pro. Karbon se nachází v pěti lamelách Energyrods v podrážce Continental, podporující skvělou trakci.

Reklamní slogan láká na nejrychlejší boty v životě. Už při prvním veřejném testu v německém Herzogenaurachu, sídle adidasu, padly v srpnu dva světové rekordy na silnici, ženská pětka (Senbere Teferiová 14:29) i desítka (Jebet Tiropová 30:01).

Krátký rozklus, rozcvičení, abeceda a tři rovinky. Jdeme na to. Tři dny po třicítce v Alpách s dvoutisícovým převýšením (a s padesátkou na krku) mám navzdory kouzelným rukám maséra Karla Kuchynky poněkud těžké nohy. Nejistě se porovnávám do startovní pozice vestoje, první ostrý pokus provází dvě skorozakopnutí. A čas těsně nad 6. Při druhém se sžívám s explozívním odrazem, čas se nelepší. Až třetí měřený běh mě posouvá na 5, 945. A pak si jen užívám pocit, kdy cedulka s mým jménem stoupá těsně nad mistra Homoláče…

První krátký dojem z boty Adios Pro 2 je báječný, až návykový. S velmi dobrou zkušeností se spíše objemovou Puma Nitro Deviate a krátkou ochutnávkou Craft CTM Ultra, určenou i pro terén, se móóóóć těším se důkladný test. Až s ní nasadím tempo a vyrazím na pěknou svižnou rovinatou desítečku, a nejspíš i dál… Prodávají se už teď od září za 5899 Kč.