Krásný závod s domácí atmosférou, který každý rok přiláká spoustu běžců, jak hobíků, tak i výkonnostních, taková je Studénecká pětka aneb memoriál Jarka „Kida“ Kuncka. Letošní již 10. ročník opět tak vyšel na výbornou a z důvodu kolize s T-Mobile olympijským během byl posunut až na třetí zářijový týden, a tak se včera odpoledne postavilo postupně 164 běžců a běžkyň na start tří distancí, a to dvojky, pětky a dvanáctky.

Nejprve se na trať vydali tuctaři, kteří běželi až na rozhlednu Kanihůra, kde nejrychlejším na trati byl Honza Hlavatík Jump sport F-M (46:24), následovaný Patrikem Pastorem SSK Vítkovice (47:08) a třetí doběhl Marek Škapa MK Seitl Ostrava (47:27).

Mezi ženami byla jasnou favoritkou Petra Pastorová MK Seitl Ostrava (54:28), která šla vyklepat nohy po nedělním Ostrava City maratonu. Pro druhé místo si doběhla Martina Mazáčová BK Příbor (58:16) a třetí skončila Kateřina Melecká Babylonbike Litultovice (1:02:12). V 17 h tak přišel na řadu hlavní závod dne, a to pětka. Zde byli jasnými favority Martin Ručka SSK Vítkovice (17:39) a Magda Drastichová MK Seitl Ostrava (19:14). Oba dva své role potvrdili a s přehledem zvítězili. Stříbrnými medailisty byli Milan Vinklárek (18:39) a Market Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice (20:22) a pro bronz si doběhli Ondra Šerek (19:00) a Daniela Valová AKEZ Kopřivnice (21:21). Jako poslední se na trať vydali děti do 12 let, a to na dvojku. Zde se od začátku celému startovnímu poli urvalo duo mladých atletů Hynek Svoboda Atletika Poruba (7:25) a Michal Mazáč AKEZ Kopřivnice (7:44), kde zvítězil první jmenovaný Svoboda, před druhým Mazáčem. Třetí místo tak bral Štěpán Robenek (9:06).

Mezi holkami šla od začátku dopředu mladší žačka AKEZ Kopřivnice Barča Machová (8:21) a s velkým náskokem kontrolovala prvenství. Tu však postupně sbíhávala Naty Kašná SSK Vítkovice/BK Ludgeřovice (8:27), která je teprve v kategorii minipřípravka a 200 m před cílem tak stáhla náskok soupeřky na 10 m. V závěrečné cílové rovince se ještě snažila o atak, ale starší soupeřka odolala a vítězství si pohlídala. Třetí místo získala Terka Foretová Nezmaři Bílovec (10:07). Letošní ročník byl okořeněný krátkým krosovým úsekem okolo místního zámku a některým běžcům moc nechutnal.

V cíli na všechny čekalo opravdu bohaté občerstvení v podobě různých buchet, koláčů, štrůdlů a různých sladkých pochutin, o které se postaraly místní hospodyňky, jimiž je místní závod proslulý. Pro vítěze napříč všemi kategoriemi byly připraveny medaile a pěkné ceny. Každý z účastníků si také odnesl perníkovou medaili s logem závodu, která je jeho neodmyslitelnou součástí. Všichni tak během uctili památku zesnulého Jarka, který shora vše sledoval a určitě fandil!

Výsledky: https://my.raceresult.com/171446/results

Fotogalerie