Jubilejní desátý ročník Vysockého krosového půlmaratonu skončil pořadatelským úspěchem. Závod se uskutečnil v obci Vysoká u Holic, která patří pod sousední Ostřetín, jeho starosta byl startérem, ležící na hlavní silnici 35 mezi Vysokým Mýtem a Holicemi.

Půlka má podtitul nejčlenitější půlmaraton v Polabí. Běhá se na většinou lesním okruhu o délce 7,2 kilometru, cca úvodní kilák je po asfaltu, jedno kolo má součet stoupání přes 100 metrů. Před dvěma roky byl poprvé změněn směr běhu, takže vytrvalci nemuseli v první polovině kola zdolávat dvě strmá lesní stoupání, ty sbíhali, ale čekali je dvě mírnější, ale táhlá. Předloni na něm vytvořila nejlepší ženský čas Denisa Kozáková z Hradce Králové – 1:38:47.

Vloni se dostavil český eliťák Tomáš Navrátil a překonal o dvě minuty nejlepší čas, ale na těžší variantě trati vítěze úvodních šesti ročníků Miloše Kratochvíla, časem 1:15:31.

Letos to neměli pořadatelé jednoduché, protože souběžně byly pořádány ve východních Čechách další dva obdobné závody a ještě další na kratších tratích.

V soutěži mužů bojovali o prvenství až do poloviny závěřečného okruhu domácí ultraběžec Jiří Špaček (na foto) s Janem Chlebounem ze Ždírce nad Doubravou, ten byl vloni čtvrtý. „Měl jsem ho před sebou furt tak na pět metrů a nemohl ho docvaknout. Podařilo se mi to až na rovince uprostřed posledního okruhu a šel jsem hned před něj,“ řekl v cílí vítěz – 1:34:59. Druhý zapsal čas 1:35:58.

Podobný souboj probíhal o třetí místo a v něm se také nakonec mohl radovat Jiří Švec – 1.35:48, který běžel za čtvrtým Tomášem Kynclem – 1:35:50. Celkově šestý byl další místní ultrák Jiří Horčička – 1:41:12. Pro něho byl před lety Vysocký půlmaraton prvním životním závodem, nyní se chystá na další start ve Spartathlonu.

Zajímavé souboje se očekávaly v soutěži žen, ale nakonec vše bylo jinak. Nedorazila dvojnásobná vítězka Denisa Kozáková z Hradce Králové. „Moc mě to mrzí, závod se mi líbí, ale mám rozběhán jeden pohár a prostě musím startovat jinde,“ řekla ke své absenci.

Favoritkou číslo jedna byla loňská vítězka sedmičky a nedávno nejlepší na Monackém půlmaratonu za 1:43 Leona Blažková ze Starého Hradiště, ale ta v týdnu onemocněla.

Takže si ze Dvora Králové nad Labem přijela pro bezkonkurenční prvenství Anna Pavelková – 1:45:35 (na foto). „Věnuji se překážkovým běhům, ale tohle byl skutečně pěkný závod,“ řekla po závodě usměvavá vítězka.

Druhá byla Ivana Verster za 2:02:05. Sportovní životní šok zažila borka SDH Ostřetín Lenka Lienertová, která byla třetí za 2:38:14.

V závodě na jedno kolo – 7,2 kilometru vyhráli Martin Roček za 31:39 a Zita Šimková za 41:58. Pro děti byl připraven zkrácený jeden okruh o délce 3,5 kilometru – Matouš Kareš – 15:42 a Karolina Švorcová – 18:42.

V průběhu závodu hrála živá kapela, všechny malí závodníci dostali pěkné medaile a nakonec se losovala tombola s třiceti cenami. Pořadatelé letos tradičně ocenili borce, kterému se trať nejvíce líbila. Musel ji teda dát v limutu tři hodin. Vloni tuto cenu její častý držitel Josef Krátký nezískal, tehdy 2:46, ale letos si ji zasloužil – 2:52. Navíc zodpověděl i dotaz na místo z trati a pořadatelé konstatovali, že se skutečně při běhu kochal.