Pořadatelé Pardubického vinařského půlmaratonu jsou skutečně flexibilní. Vloni, když by závod nešlo uspořádat v centru města, jej operativně i s mistrovstvím republiky přenesli do vesničky Kostěnice ležící na hlavní železniční trati mezi Pardubicemi a Chocní. Letos na jaře uspořádali v jiné obci, Ostřešanech, Kostěnice jsou ještě nyní rozkopány, samostatné mistrovství republiky. Vyhráli Vít Pavlišta a maratonská olympionička Tereza Hrochová. A tradičně městkou masovku přeložili na září do centra Pardubic a to jim klaplo.

V časovém limitu tří hodin závod dokončilo necelých pět set běžců. I když byly tradičně atraktivní finanční ceny závodníci z absolutní špičky chyběli. Tak dostala šanci ta širší. Vítězný Jaromír Hradecký je takový regionální běžec, ale nadregionálního formátu. Dokázal třeba celkově vyhrát seriál Běhej lesy a podobně uspěl i v trailovém poháru Mizuna. Navíc měl tento víkend velmi těžkou volbu kam vyrazit. V sobotu se běžela ještě třeba půlka ve Vysoké u Holic, kde byl několikrát druhý a vždy podlehl nějakému borci z absolutní špičky, vloni to byl Tomáš Navrátil z AK Kroměříž. Letos by Jaromír v pohodě vyhrál. Jel se mrknout i do Hlinska, kde před dvěma roky vyhrál maraton, ale nenastoupil. Přijal výzvu zřejmě nejnáročnější a uspěl v ní.

„V týdnu jsem běžel závod na Monaku a dokonce se mi na nové a náročnější trati podařilo dát osobák,“ komentoval před závodem svoje zatím poslední prvenství. Navíc den před půlmaratonem mu dorazily nové karbonové boty. „Jsem vybaven jako Keňani, co zde dříve vyhrávali. Rozhodl jsem se je hned nasadit, uvidím jaký to je zázrak.“

A zázrak to skutečně byl. Někteří přítomní spíše favorizovali borce Hvězdy Pardubice Pavla Dymáka. Ten měl však vrchol své výkonnosti asi v roce 2016, když získal na domácích šampionátech bronzové medaile v půlmaratonu (67:31) a maratonu. Před polovinou závodu z vedoucí skupinky zůstala na čele trojice. Vedle Dymáka a Hradeckého ještě Tomáš Jareš. Na hlavním pardubickém bulváru, třídě Míru, šel Hradecký do vedení a až do cíle svůj náskok jen zvětšoval, Na jeho soupeřích bylo hned vidět, že toho mají dost.

Jaromír Hradecký si dal nakonec osobní rekord 1:12:05. Druhý Jareš zapsal 1:13:42 a třetí Dymák 1:14.41.

V elitní desítce byli dokonce dva padesátníci, kteří porazili i všechny čtyřicátníky. Sedmý Petr Dubják ze Zruče nad Sázavou – 1:20.11 a osmý Ladislav Semrád z Čáslavi za 1:21:34. Desátý byl nejlepší čtyřicátník Roman Kovář z Olomouce za 1:22:06. V kategorii nad 70 let startovali čtyři borci a vyhrál domácí, přesněji ze sousedních Sezemic, Josef Bednář za 2:06:56.

Pokud jméno absolutního vítěze tohoto prestižního klání lze označit za překvapivé tak doslova životní úspěch navíc dva měsíce po porodu zaznamenala po sólo běhu Barbora Zavřelová z Němčic u Pardubic. Bára sice běhá léta, ale prvenství v tomto prestižním závodě nečekala. Navíc více jak polovinu závodu běžela jasně na druhém místě. Vedla totiž rovněž sólo běžící teprve šestnáctiletá Babrora Teclová. na desátém kilometru byla celkově dokonce na 37. místě, Bára ztrácela minutu, ale v poslední třetině se propadla až na 259. místo – 1:53:25.

Celkově druhá byla v cíli Simona Budáčová, v polovině trati čtvrtá, – 1:36:14, navíc prvenství 45 – 54 let, a třetí Milena Štolfová 1:37:18, vítězka 35 – 44 let.

V nejstarší vypsané ženské věkové kategorii nad 55 let si to rozdaly místní. Vyhrála Zdeňka Chlubnová za 1:56:57 před Pavlou Pannovou 1:57:34, dříve pracovala jako hlavní architektka města.

Pořadatelé již zveřejnili termín příštího ročníku Pardubického vinařského půlmaratonu – sobota 9.4.2022.