Dvaadvacetiletý Filip Vabroušek z Malenovic (Sykora running) s převahou ve Zlíně vyhrál sobotní 38. ročník Strojařské desítky.

V obrátkovém silničním desetikilometrovém běhu s převýšením 153 metrů na certifikované trati, mezi zlínským Majákem, rozcestím U Boudy, Salaší a zpět, se prezentoval časem 34:53. Druhý Matěj Beníček z Malenovic (KESBUK) byl v cíli o devětadvacet sekund pomalejší, třetí místo bral za čas 36:30 zlínský vytrvalec Svatopluk Janečka z týmu Ski Turist Velké Karlovice. Jiří Červenka (SP Malenovice, 36:49) skončil čtvrtý a Jiří Daněk z Uherského Hradiště (37:25) byl pátý.

,,Strojařská desítka je můj domácí závod. Koná se v lesním prostředí blízko mého bydliště. V okolí Majáku také často trénuji. Proto se ji pravidelně každý rok zúčastním,“ měl Filip Vabroušek o zvýšenou motivaci postaráno. Ten po nedělním Festivalovém půlmaratonu rychle zregeneroval a v sobotu se mu na obrátkové trati mezi zlínským Majákem a Salaší běželo velmi dobře. Taktiku měl postavenou na plánu udržet se co nejdéle v čelní skupině.

,,Ale už po 100 metrech po startu jsem se odpoutal od všech soupeřů a na prvním místě jsem potom zůstal až do cíle. Menší krize mě potkala až v posledním stoupání kilometr před cílem. Ale nebylo to nic zásadního. Nakonec jsem poprvé v tomto závodu zaběhl čas pod pětatřicet minut,“ pochvaloval si Vabroušek.

Závod žen ovládla Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky), jež si pro první příčku doběhla v čase 42:51. Druhou pozici obsadila v čase 44:23 Jana Žaludková ze Zlína, bronz získala Jitka Bařinková (48:35).

,,Celý týden jsem byla po Festivalovém půlmaratonu rozbitá. Že budu startovat ve Strojařské desítce, jsem se rozhodla v pátek odpoledne, kdy jsem zavolala zlínské švagrové, jestli nechce pohlídat svoje dvě neteře a synovce. Švagrová Petra a švagr Honza s radostí souhlasili. Navíc ze mě odpadl stres kolem zlínského Festivalového půlmaratonu a v okolí Majáku jsem si chtěla zaběhat s čistou hlavou,“ vysvětlovala Silvie Zvonková účast v krajském městě.

Ta si ještě v pátek večer zacvičila ve fítku a v sobotu ráno se svými třemi dětmi vyrazila směr Zlín.

,,Ve Strojařské desítce jsem nikdy nestartovala. Pouze jsem měla informace, že trať je mírně zvlněná. Jsou na ní však větší kopečky,“ podělila se Zvonková o zkušenosti.

Vytrvalkyně z Valašských Klobouk od startu do cíle mezi ženami běžela na první pozici.

,,Trať mi vyhovovala. Hlavně tím, že jsem po obrátce potkávala v protisměru běžce. Takže jsem měla o trati přehled. Také jsem v některých pasážích poznávala úseky z bikerové Zlínské 50, kterou jsem naposledy jela v roce 2018. Tenkrát mě však nenapadlo, že táhlé kopečky budu někdy běhat,“ přiznala.

Pětatřicetiletá běžkyně z Valašska toho však měla ke konci závodu už dost.

,,Protože jsem ale měla před Janou Žaludkovou dostatečný náskok, tak jsem tempo zvolnila,“ potěšil Silvii Zvonkovou ve Zlíně další povedený výsledek v kariéře.

V rámci letošní Strojařské desítky se konal také pětikilometrový závod. V něm mezi muži první příčku vybojoval Stanislav Chadim (TJ Jiskra Otrokovice, 19:46). V ženách se z prvenství radovala Veronika Smyčková (TJ FS Napajedla, 25:59).

,,V letošní Strojařské desítce zařazené do seriálu Běhy Zlín 2021 si zazávodilo 79 vytrvalců. Na zkrácených tratích měly závody i děti. Běžcům byl také poprvé představený nový startovní i cílový oblok. Běželo se za ideálních podmínek. Teplota byla kolem 15 stupňů,“ informoval jeden z pořadatelů Jiří Prokop.

Dalším letošním podnikem ze seriálu Běhy Zlín bude Kašavský kros. Ten se v Kašavě koná v neděli 10. října.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORII V HLAVNÍM DESETIKILOMETROVÉM ZÁVODU VE STROJAŘSKÉ DESÍTCE 2021:

  • Muži do 39 let: Filip Vabroušek (Sykora running) 34:53.
  • Muži do 49 let: Svatopluk Janečka (TJ Ski Turist Velké Karlovice) 36:30.
  • Muži do 59 let: František Dosoudil (Fenix Sport) 38:51.
  • Muži nad 60 let: Miroslav Švihel (BS Slopné) 49:16.
  • Ženy do 39 let: Silvie Zvonková (Zvonek Spot Valašské Klobouky) 42:51.
  • Ženy do 49 let: Jana Žaludková (Zlín) 44:23.
  • Ženy nad 50 let: Jitka Pachulová (Mattoni Freerun Ostrava) 57:30.