Adam Szymanik z Chotěbuze a Martina Hrdinová (TJ Lokomotiva Břeclav) zvítězili v 19. ročníku Běhu rodným krajem Emila Zátopka.

Szymanik v závodu dlouhém 22,3 kilometru, který měl převýšení 375 metrů, doběhl do cíle v čase 1:16:52. Druhou příčku vybojoval s pětatřiceti­sekundovou ztrátou Lukáš Kučera, třetí pozici obsadil Martin Kučera (oba Eleven Run Team, 1:18:36).

V kvalitně obsazeném silničním závodu z regionálních vytrvalců skončil Tomáš Navrátil (AK Kroměříž, 1:19:11) čtvrtý, Daniel Mičola z Rožnova pod Radhoštěm v čase 1:25:07 šestý, Jiří Světinský (Hluk, 1:25:16) sedmý a Martin Holiš (Bikeaction Staré Zubří, 1:25:38) desátý.

,,Původně jsem plánoval turistiku v Alpách. Ale kvůli nepříznivé předpovědi počasí jsem zůstal doma a vybíral jsem jako náhradu nějaký závod. ,,Zátopka“ jsem ještě nikdy neběžel, protože jsem se většinou v polovině září soustředil na mistrovství republiky v silničním desetikilometrovém běhu, který se koná na trati mezi Běchovicemi a Prahou. Běchovice jsou velmi obtížné, proto jsem si nedovolil týden před nimi startovat v nějakém závodě,“ vysvětloval svoji účast na startu v Kopřivnici Tomáš Navrátil, nejúspěšnější regionální vytrvalec ze Zlínského kraje v letošním Běhu Emila Zátopka.

Ten ale nemá v současném období ideálně natrénováno.

,,Proto jsem zkusil na 2. kilometru ve Štramberku vyhrát rychlostní prémii. To se mi také podařilo. V té druhé na 10. kilometru ve Veřovicích už se prosadili silnější běžci,“ prozradil reprezentant kroměřížského atletického klubu.

Navrátil ve Veřovicích z vedoucí čtveřice odpadl a ve stoupání na hřeben Velkého Javorníku už na čelo začal ztrácet.

,,V závěrečném sedmikilometrovém seběhu jsem pak běžel osamoceně na čtvrté pozici a na čtvrtém místě už jsem zůstal až do cíle,“ informoval Tomáš Navrátil.

Hrdinová v závodu žen získala zlatou příčku za čas 1:30:28. Stříbrná legendární Petra Kamínková z Olomouce byla o třiadvacet sekund pomalejší, třetí skončila Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava, 1:31:11). Martina Novotná z Brusného z týmu ONěmec.cz doběhla v čase 1:38:54 šestá, Barbora Kutějová z Valašského Meziříčí (1:41:03) byla osmá a reprezentantka Rožnova pod Radhoštěm Muriel Unseth (1:50:54) obsadila 15. příčku.

,,Běh Emila Zátopka se mi líbí, proto jsem mu dala přednost před bikerovou Rohálovskou padesátkou. Navíc chladnější počasí jsem při běhu na Novojičínsku a Valašsku lépe snášela, než by tomu bylo na kole v prusinovickém závodě,“ přiznala Martina Novotná, nejlepší žena ze Zlínského kraje výsledkové listině. Závod si chtěla hlavně užít.

,,Od začátku do konce se mi běželo dobře. Až do 10. kilometru jsem běžela na pátém místě. Ve Veřovicích mě ale předběhla Magdaléna Drastichová z MK Seitl Ostrava. Se ziskem šesté příčky i s výsledným časem jsem však spokojená,“ uvedla Novotná v cíli. Letošní Běh rodným krajem Emila Zátopka se konal na tradiční trati se startem v Kopřivnici, dále se běželo přes Štramberk, Ženklavu, Veřovice, sedlo nad pramenem Jičínky do Rožnova pod Radhoštěm, kde byl ve Valašském muzeu v přírodě cíl.

Závod dokončilo 166 mužů a 16 žen.