Nejlepší běžec z Hradec Králové, neporažený vítěz letošního i loňského Hradeckého poháru, Drahomír Randa bude největší hvězdou sedmého ročníku silničního půlmaratonu ve Vysokém Mýtě, který se uskuteční v neděli 26. září se startem v deset hodin. Drahomír, kterému je sice už 47 let, ale umí desítku zaběhnout kolem 32 minut, moc mimo své město nezávodí. Navíc si dal v týdnu před závodem osobák v jiném poháru, který ještě běhá. Prostě formu má jak z praku.

Vloni zapsal nejlepší výkon závodu další čtyřicátník, a to Jan Benko z Litomyšle – 1:19:01. Vloni padl i ženský – Jana Brýdlová ze Sloupnice 1:36:55, oba zatím ve startovce nebyli. Ale byla v ní druhá Ilona Švastalová – 1:43:39.

Ve startovce jsou ale i další známá jména. Třeba vítěz nedávného Vysockého krosového půlmaratonu Jiří Špaček z Ostřetína. Pavel Pešek z Litomyšle, který na B7vyhrál soutěž dvojic, či Bořek Čejka z Chrudimi. V ženách je doslova nabitá kategorie padesátnic. O ostravské Ivě Pachtové by se dali psát romány. Iva pochází z Hradce Králové a i proto často ve východních Čechách závodí. Zvládá závody doslova od kilometru do stovky. Letos třeba uspěla na absolutní bednu v Čertovském ultratrailu na 66,6 kilometru. Nyní je připravovaná a téměř vyprodaná jeho zimní varianta Čertovskej wintertrail, který se uskuteční v sobotu 20. listopadu v libereckém Hamru na Jezeře na tratích 33.33 a 16,6 kilometru. Další legendární jméno je Lenka Bayerová z Prahy a ze Studnice na Náchodsku se chystá přijet Jitka Kábrtová, která vyhrála svoji kategorii na nedávném prestižním duatlonu v Žamberku.

Závod pořádají zkušení pořadatelé. Marek Harvan si dal před týdnem Pardubický vinařský půlmaraton a jen o kousek mu uniklo pokoření hranice 1:40 hodiny. „U nás si zaběhnete krásnou trasu, dostanete účastnickou medaili (kovovou), bohaté občerstvení, birell v cíli a všechny dámy i milé překvapení. Máme čipovou časomíru, slosovatelné startovní číslo o ceny. Na stupně vítězů vyzveme absolutně nejlepší, ale oceníme i spoustu kategorií,“ lákají vytrvalce pořadatelé. Online registrace byla sice ukončena, ale je možné se přihlásit i přímo na místě.

Silniční trať závodu vede po startu centrem města a poté po cyklostezce do obce Hrušová, pak následují členitější pasáže vedoucí přes obec Pekla, doslova symbolický název, jde o nejtěžší úsek, k obrátce v Cerekvici nad Loučnou.