Poslední zářijovou sobotu se v Běláku konal další závod ze série Rundál, tentokrát Podzimní a opět odložený, který se loni na podzim neběžel, a tak se sešlo 153 závodníků, aby si poměřili síly na různých distancích. Tentokrát bylo zázemí a start závodu u restaurace Minigolf.

Nejprve přišly na řadu děti, které závodily na distancích od 300 do 1000 m. Zde mezi nejlepší patřili: Natálie Langová, Martina Kociánová, Julie Biolková, Vanda Pavlištíková, Martin Melichar, Albert Schmida, Vladislav Mazura a Adam Bolek. Po dětech nastoupili na svou distanci, a to 1,8 km dorostenci a dorostenky. Zde zvítězili Alexandr Tobola (6:34) a Natálie Ester Kašná SSK Vítkovice/BK Ludgeřovice (7:37).

Po nich přišli na řadu dospěláci, na které čekala 5 km dlouhá trailová trasa. Nejprve závodily ženy. Mezi jasné favoritky patřily Kateřina Bluchová SSK Vítkovice (20:08) a Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná/BK Ludgeřovice (20:33). Po zaznění startovního výstřelu šla Kačka do vedení, a to si až do cíle udržela a vrátila tak Market porážku z letního „Jarního“ Rudálu. Třetí místo tak obsadila Kateřina Zajončková SK Černé plíce (22:17).

Nakonec závodního dopoledne se na trať vydali chlapi. Zde zvítězil Martin Ručka SSK Vítkovice (17:42) a nadělil si tak hezký dárek k 21. narozeninám. Druhé místo obsadil Martin Biolek (18:05) a ve svém věku opět mladé kluky pěkně potrápil. Pěkný souboj se odehrál o třetí místo mezi Standou Záleským (18:24) a Ivanem Faldynou (18:25), kde Standa byl o sekundu lepší a bral bronz.

Na všechny závodníky čekala v cíli pěkná účastnická medaile a konečně se po uvolnění opatření všichni dočkali tradičního občerstvení v podobě koblížků a croissantů. Pro vítěze ve všech kategoriích byly připraveny prize money a pěkné ceny. Teď na všechny čeká poslední závod série, a to Zimní Rundál, kde se bude rozhodovat o vítězích celého přeloženého ročníku 2020.