Štěstí přeje připraveným, dalo by se říci o pořadatelích sedmého ročníku Vysokomýtského půlmaratonu. Jako vždy zde vše klapalo a takovou třešničkou na dortíku dobře připravené běžecké akce je účast kvalitního borce. Současný nejlepší vytrvalec Pardubicka Jaromír Hradecký ze Skutče si dal v sobotu vítězně Hlinecký půlmaraton, ale ze sousedního kraje se přihlásil nejlepší běžec z Hradce Králové Drahomír Randa (47 let).

Dva roky neporažený vítěz Hradeckého poháru, 18 závodů, konečně vyrazil dále od svého bydliště. „Jedu na dovolenou, a proto nemohu běhat obvyklé závody. Zaujalo mě Mýto a jsem zvědav na trať. Jak to sleduji vše zde klape,“ řekl mi Drahomír před startem.

Silniční trať závodu, 21,1 km a součet stoupání necelých dvě stě metrů, vede po startu skutečně nádherným historickým centrem města a poté po cyklostezce do obce Hrušová, pak následují členitější pasáže vedoucí přes obec Pekla, doslova symbolický název, jde o nejtěžší úsek, k obrátce v Cerekvici nad Loučnou. Start byl jako na podobných velkých akcí doprovázen hudbou, pořadatelé nasadili Dvořáka.

Vloni zapsal nejlepší výkon závodu čtyřicátník Jan Benko z Litomyšle – 1:19:01. Překonat tento čas pro Drahomíra, který umí desítku kolem 32 minut, nebyl problémem. A svoji extra třídu předvedl i na trati, kde v sólo běhu zapsal nový rekord 1:15:31. Druhý také sólo běžící byl další čtyřicátník Robert Švec z Chocně za 1:21:33 a třetí, nejlepší do 39 let, Pavel Pešek z Litomyšle, který na nedávné B7 byl členem vítězné mužské dvojice – 1:23:55.

„Krásná trať, krásné počasí, poděkování pořadatelům, výborné občerstvení a díky klukům, předjezdcům na kolách, zvonili, zvonkama, co mohli, příští rok ahoj,“ zhodnotil akci Randa.

Vloni padl i ženský rekord – Jana Brýdlová ze Sloupnice 1:36:55. Letos, doprovázená cyklistou na trati, prvenství obhájila – 1:37:54. Zajímavější byl za ní souboj o celkové druhé místo, které vybojovala Jitka Kábrtová z náchodské Studnice a zároveň vyhrála kategorii padesátnic – 1:40:45, vloni byl vítězný čas v této kategorii 2:07 hodiny „Přetahovala jsem se s nejlepší mladicí, ale dnešní závod mi skutečně sedl.“ Celkově třetí byla vítězka kategorie do 39 let Jaroslava Hurychová za 1:44:35.

Tradičně terminátorský výkon podala o víkendu ostravská Iva Pachtová. V sobotu běžela půlku v Hlinsku, vyhrála tam nad 45 let, a v neděli byla čtvrtá, druhá padesátnice, ve Vysokém Mýtě – 1:46:41. Stejně si naložil i chrudimský Bořek Čejka, který byl v Hlinsku celkově čtvrtý a v Mýtě třináctý za 1:35:06.

Další velká běžecká osobnost přijela z Prahy – také padesátnice Lenka Bayerová a bylo z toho páté místo celkově za 1:48:42.„Dlouho jsem nezažila tak super organizovaný závod a báječnou atmosféru, profil tratě byl i náročný a kopcovitý. Běžely před mnou soupeřky, které jsem neznala, a proto jsem radši pěkně smáčkla, abych si pojistila bednu a v koncovce dvě udolala.“

Nerad bych na něco zapomněl, takže mimo jiné každý absolvent dostal kvalitní kovovou medaili závodu, oceněni byli prvo půlmaratonci. Všechny ženy obdržely květinu a byla i tombola. V cíli bylo bohaté občerstvení a přesně po 2,5 hodiny od startu začalo podle plánu vyhlašování výsledků, které doslova vyvrcholilo s doběhnutím posledního závodníka (2:44 hodiny), takže ten měl určitě srovnatelný, možná i větší, aplaus v cílové bráně jako vítězný Drahomír Randa.

Výsledky