Ráno se pěkně rozfoukalo, kolem rybníka v Pístovicích byla fakt parádní kosa. Ovšem co nás hřálo nejvíc, to byly na tuto podivnou dobu davy dětí na startu ve všech kategoriích a jubilejní šedesátý ročník měl opravdu hodně početnou účast. Samozřejmě rekordy z dob vrcholné éry tohoto závodu se už asi nikdy nepřekonají, ale měli jsme my všichni pamětníci i z těchto počtů závodníků opravdovou radost.

A u té slávy dnes nechyběla v Pístovicích ani Česká televize.

Tomáš Steiner letěl po trati jako vítr

Je to tak. Tomáš Steiner /AK Drnovice – 27:32/ v intervalovém startu vyletěl vpřed jako blesk a hned od začátku za to vzal. Byla radost se na něho dívat, jak mu to letělo. Všem konkurentům s přehledem utekl. A to měl opravdu zdatné soupeře.

Druhé místo totiž obsadil Vojtěch Grün /Salamon – 28:06/ a třetí pak Vlastimil Lysák /Fklidu sport – 28:58/.

Pavlína Poláčková také neponechala nic náhodě

I mezi ženami se objevila na startu nebývalá konkurence. Přesto nakonec s přehledem obhájila prvenství z loňského roku Pavlína Poláčková /AK Drnovice – 21:21/. Druhá doběhla po skvělém výkonu Pavla Ferenčáková z Brna /23:02/, třetí skončila Anežka Langhammerová /AK Drnovice – 23:57/, která o pouhé dvě vteřiny odsunula na čtvrté místo Lenku Hrabovskou /AK Drnovice – 23:59/. Jakpak by to asi vypadalo, kdyby se neběželo intervalově?

Pístovická riviéra se běžela po šedesáté

Je mnoho závodů, které jsou starší než řada z nás. My na nich běhali ještě jako děti. A mezi takové patří Běh Pístovickou riviérou. Tudy šly dějiny lyžařských generací z Vyškova a samozřejmě tak atletů, protože běh je jenom jeden. A pro každého.

A právě Běh Pístovickou riviérou, tato legenda legend, měl v sobotu svůj jubilejní 60. ročník. To by bylo proti srsti nepřijet si připomenout své dětství a všechny ty následující roky. Vzpomenout si na ty, kteří tam s námi běhali nebo závody pořádali a teď už nás sledují jen odněkud shůry. A že jich už je. Tak doufám, že se jim za přežití tohoto závodu přišli svou účastí všichni také odvděčit. A poděkovat jim. A samozřejmě i pořadatelům v čele s Jaroslavem Trávníčkem, co převzali ten štafetový kolík a táhnou tu těžkou káru dál.

Mládežnické kategorie startovaly hromadně, ale muže, kteří běželi 7,4 km v lesích mezi Pístovicemi a Lulčem a ženy, pro ty byla připravená trať 5,2 km, čekal intervalový start.

Závod je zařazený do pohárů Vyškovská běžecká tour, Vyškovská běžecká tour mládeže 2021 a Dlouhá míle 2021.

I proto bylo na břehu rybníka v Pístovicích tedy hodně od rána živo.

Na podzim se musí počítat s měnícím se počasím

Po ránu studený vítr a pak teplo skoro jako v létě. Takové počasí čekalo na běžce na břehu rybníka. A také širé planiny v lesích, kde pomalu už smrk nenajdete.

Je tragické, jak jsme dokázali zdevastovat přírodu a ještě tragičtější je, jak se k ní stále chová hodně lidí. Je mi z toho pořád na zvracení.

„Vždycky sem někdo přijel a já pak prohrál,“ řekl mi po závodě Tomáš Steiner. „Tak jsem dnes, když se tu objevili výborní běžci, neváhal a od začátku do toho šlapal. Cítil jsem, že mi to tentokrát jde i do kopců, takže jsem měl po delší době ze svého výkonu velkou radost. Mohlo by mi to tak běhat pořád.“

„Zaměřila jsem se hlavně na to, abych rychle vyběhla kopce a po rovinách běžela hodně svižně, protože v sebězích se pořád dost trápím,“ ozřejmila mi svoji taktiku v cíli Pavlína Poláčková. „A bylo vidět, že jsem udělala dobře, sice jsem neměla žádnou kontrolu, jak kdo běží, ale to mi nevadilo, soustředila jsem se jen na svůj výkon a jsem s ním spokojená.“

V Pístovících to bylo nejen o závodu ale také šlo o setkání těch mnoha generací, které se po tratích i před řadou let proháněly po všech těch různých trasách Pístovické riviéry a také se na závod přijely podívat, či případně pomoct. A to zde také jde. Připomenout si se známými a kamarády ta léta, kdy jsme byli mladí a kdy nám to ještě běhalo.

A také proto je potřeba všem současným pořadatelům moc poděkovat. Bez nich by žádné setkání nebylo. A věřím, že se nám podaří udržet tento legendární závod při životě i nadále. I pro další a další generace. Pístovická riviéra si to zaslouží.

Výsledky

Fotogalerie Zdeňka Smutného