Šestý ročník trailového běhu Klobucký hrb vyhrál Jiří Dohnal. Krosař z Valašských Klobouk dosáhl v závodu dlouhém 4,2 kilometru, který měl převýšení 188 metrů, času 19:11. Na stříbrné pozici skončil se ztrátou 1 minuty a 23 sekund Jan Zvonek (Zvonek Sport Valašské Klobouky), třetí příčku obsadil v čase 20:52 René Slánský z Poteče.

,,Klobucký hrb je krásný a zajímavý intervalový závod, který už šest let organizují kloboučtí lyžaři. Účast v něm je pro mě, místního běžce hobíka každoroční příjemnou ,,povinností“, kterou si užívám i se svými už dospívajícími dětmi,“ přiznal pětačtyřicetiletý Jiří Dohnal. Tomu přišla vhod změna trasy, která už nekončí na vrcholu Jelenovské, ale vede na okruhu kolem klobuckých pasek k horskému hotelu Jelenovská.

,,Právě v seběhu po mých oblíbených trailových pěšinách pod Jelenovskou je moje největší síla. Tento úsek si vždy užívám. Nicméně vloni se mi krátce před cílem podařilo zabloudit, což mě stálo minutovou ztrátu, která mě dělila od absolutních vítězů. Letos jsem přípravu nepodcenil a dva dny před závodem jsem si poctivě celou trať nastudoval. To se mi nakonec vyplatilo,“ potěšil vítězného Dohnala povedený výsledek ve Valašských Kloboukách.

Závod žen ovládla Brumovjanka Zdeňka Bednářová (Kolo-běžky Brumov-Bylnice), jež první příčku vybojovala za čas 23:21. Druhá byla Helena Chromeková ze Slavičína (23:51), bronz získala domácí valašskokloboucká krosařka Jana Stolaříková (33:02).

,,Závody neběhám na čas, ani na výkon. Důležité pro mě je, abych z nich měla dobrý pocit. Podobně tomu bylo také v Klobuckém hrbu,“ svěřila se Zdeňka Bednářová.

Vytrvalkyně z Brumova si ve Valašských Kloboukách v minulých letech už dvakrát zazávodila.

,,Závod v okolí Pechancových lůk mívá skvělou atmosféru a běží se v pěkné přírodě. Proto se mi tamní trať líbí,“ vysvětlovala třiatřicetiletá Bednářová. Taktiku neměla připravenou žádnou a nepotkala ji ani žádná krize.

,,Jenom škoda, že se na startu nesešlo víc soupeřek,“ mrzelo reprezentantku brumovského týmu Kolo – běžky Zdeňku Bednářovou.

,,Trailový závod Klobucký hrb podporovaný městem Valašské Klobouky, který letos doprovázelo příjemné slunečné počasí, měl start i cíl u dolní stanice lyžařského vleku v Lyžařském areálu Pechancovy lůky ve Valašských Kloboukách. Na okruhové trati se běželo intervalově po lesní a polní cestě,“ informoval jeden z pořadatelů z valašskoklo­bouckého Klubu lyžařů Aleš Fiala.

VÍTĚZZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V KLOBUCKÉM HRBU 2021:

  • Muži do 39 let (4200 metrů): Jan Zvonek 20:34.
  • Muži do 49 let (4200 metrů): Jiří Dohnal 19:11.
  • Muži nad 50 let (4200 metrů): Pavel Fojtů 24:37.
  • Ženy do 39 let (4200 metrů): Zdeňka Bednářová 23:21.
  • Ženy nad 40 let (4200 metrů): Marie Pechová 33:42.
  • Junioři (2000 metrů): Martin Kocourek 8:46.
  • Juniorky (2000 metrů): Julie Dohnalová 10:15.