Reprezentanti otrokovického KESBUK Teamu ovládli 2. ročník Běhu podzimním ránem ve Štítné nad Vláří-Popově.

V závodu dlouhém 15. kilometrů na Valašsku zvítězil Matěj Beníček. Malenovický vytrvalec dosáhl času 55:16. Stříbrnou příčku vybojoval Filip Bukovjan z Otrokovic. Ten byl v cíli o 2 minuty a 28 sekund pomalejší. Třetí skončil v čase 58:56 Jaroslav Vicher z Míškovic. Jiří Kalousek (Zvonek Sport Valašské Klobouky) bral za čas 1:00:51 čtvrté místo, domácí Michal Vaculík ze Štítné nad Vláří (1:02:18) byl pátý.

Beníčka potěšilo, že všichni členové jeho týmu skončili na ,,bedně“ a že všichni zaběhli čas pod jednu hodinu.

,,Závod navíc doprovázela příjemná atmosféra a příjemné počasí. V cíli na každého běžce čekal guláš, koláčky a ovoce,“ děkoval pořadatelům vítěz.

Malenovický vytrvalec se však na Běh podzimním ránem speciálně nepřipravoval.

,,Běžel jsem ho v rámci tempového tréninku,“ přiznal. Od startu byla vpředu trojice Matěj Beníček, Filip Bukovjan a Jaroslav Vicher.

,,Na třetím kilometru z čela odpadl Vicher. Od Bukovjana jsem se odpoutal na sedmém kilometru. Potom už se běželo pořád z kopce a v seběhu z Pláňavy jsem náskok na vítězné pozici pořád navyšoval,“ popsal Matěj Beníček rozhodující momenty.

V patnáctikilo­metrovém závodu žen se z prvenství radovala letošní mistryně republiky ve Skyrace z Lysohorského Ultra Trailu Barbora Macurová z Frýdlantu nad Ostravicí (2BWINNER Team) Na Valašsku zaběhla čas 1:00:44. Druhá byla stříbrná žena ze zářijového Festivalového půlmaratonu ve Zlíně Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 1:08:39), třetí místo obsadila její týmová kolegyně Veronika Doleželová (1:09:54). Vendula Skoupá ze Slavičína (Sykora running, 1:14:35) doběhla čtvrtá a další slavičínská vytrvalkyně Helena Chromeková (Slawex runners), skončila ve stejném čase pátá.

,,Na start ve Štítné nad Vláří jsem se nijak zvlášť nepřipravovala. Den před ním jsem běžela pětikilometrový závod v Brně. Na Valašsko jsem se proto přijela vyklusat a užít si tamní atmosféru,“ nezapírala Barbora Macurová. Přesto se jí překvapivě běželo velmi dobře. ,,Takže jsem závod na Valašskokloboucku pojala jako svižný klus a bylo z toho první místo,“ potěšil vytrvalkyni z Frýdlantu nad Ostravicí povedený výsledek.

,,Protože jsem od začátku před ostatními soupeřkami měla na první příčce dostatečný náskok, tak jsem tempo zvolila podle sebe. A i když se běželo pořád po asfaltu, tak se mi líbilo, že trať vedla lesem a byl na ní výhled na Bílé Karpaty. Bylo příjemné změnit tréninkové prostředí,“ užívala si dvaadvacetiletá Barbora Macurová pobyt na Valašsku.

Ve Štítné nad Vláří se ještě konal 10 kilometrový závod. V něm v mužích vybojoval první místo veterán Pavel Dorušek (Klenoty Slavičín, 56:08). Mezi ženami získala první příčku rovněž zkušená běžkyně Magdaléna Lukšíková (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 58:12).

Běh podzimním ránem, který měl start i cíl na koupališti ve Štítné nad Vláří, byl součástí letošního čtyřdílného seriálu krosových běhů ránem ve Štítné nad Vláří – Popově. Doprovázela ho tradiční příjemná atmosféra. V cíli si všichni účastníci pochutnali na výborném guláši. Závod organizoval Vlastimil Martinát se svou ženou Janou, rodinou a přáteli. Letos se ve Štítné nad Vláří-Popově bude ještě konat Běh Štědrým ránem. Ten se uskuteční v pátek 24. prosince.

Fotogalerie Radka Holíka