Vloni se Deset jarních kilometrů zařazených do Iscarex Cupu v Kunčině u Moravské Třebové nakonec díky známým skutečnostem neuskutečnilo. Letos byl jarní termín opět přeložen, ale tentokrát to na podzim klaplo. Před dvěma roky na mírně členité silniční trati vytvořila traťový rekord Hana Švestková Stružková z Červené Vody časem 37:55. Letos obhájila prvenství za 38:45, celkově byla šestá a vyhrála kategorii 35 – 44 let. Se značným rozestupem následovaly nejlepší juniorky Michaela Šilarová – 43:54 a Patricie Janíčková – 45:58. Čtvrtá byla vítězka kategorie 45 – 54 Anna Krátká z Hvězdy Pardubice – 46:58. Ženy nad 55 let vyhrála Eva Jirásková z Lanškrouna za 51:25. S ní přijela nejlepší do 39 Lenka Sontáková – 49:35.

Nejlepší muž letošních Deseti jarním kilometrů Josef Novák z Ústí nad Orlicí, v nedávných Běchovicích byl v mistrovské kategorii patnáctý, překonal za příjemného podzimního, ale větrného, počasí pět let starý traťový rekord z prvního ročníku Ondřeje Svobody – 34:16. Novák dosáhl času 32:58. „Kluci se mnou běželi tak do prvního kilometru, pak jsem si dal sólo,“ řekl k průběhu závodu. Startoval zde poprvé v roce 2019 a tehdy dal trať Deseti jarních kilometrů za 37:48, takže za dva roky se zlepšil téměř o pět minut.

Druhý proběhl cílem Jaroslav Ploc z Benešovského běžeckého klubu – 35:27 a třetí Jaroslav Tlapák, vedoucí muž Iscarex cupu, z Iscarexu – 35:56. Čtyřicátníky vyhrál domácí Jiří Kadidlo – 38:50 a padesátníky Martin Vacek z Iscarexu – 39:00. Zajímavostí je, že z jiné rodiny Vackových byl vítěz juniorů – Michal Vacek 41:04 a jeho tatík Jiří byl druhým čtyřicátníkem – 41:47.

V padesátnicích vybojoval druhé místo lanškrounský Roman Sedláček – 42:07. „Dobře jsme se prostřídali na druhém, třetím a čtvrtém místě, ale koncovka byla moje.“ Průběžně v této kategorii vede tentokrát čtvrtý Honza Kalousek, který na iscarexové závody jezdí až z Hradce Králové. V mužích nad 60 let byl nejlepší další místní Ladislav Dostál za 45:46.

Startovní pole uzavíral vytrvalec v čase pod 67 minut, před ním doběhla manželská dvojice z Boskovic. Veronika Fialová makala co to šlo, 64:25, a bylo z toho třetí místo v mladých. Doprovázející manžel Ondřej Fiala běžel na pohodu a při tom si stačil fotit okolní krásnou krajinu, ale i svojí drahou polovičku. Do dětských závodů se zapojili i jejich děti Vojtěch a Nikola Fialovi.

Se samostatným startem se uskutečnil Hobby běh na 3,8 kilometru. V něm byl nejlepší Viktor Borek za 16:47, druhý byl jeho tatík Petr Borek za 18:14, oba Horní Čermná. V ženách vyhrála Lucie Smetanová za 22:07.

Závody byl tradičně kvalitně připraven, označen každý kilometr a navíc doplněn motivačním heslem. Souběžně s hlavním závodem se na přilehlém fotbalovém hřišti uskutečnila drakiáda. Větší skupina pouštěčů draků byla i na vrcholu nejnáročnějšího výběhu po třetím kilometru závodu. V cíli bylo již tradiční kvalitní občerstvení pro každého, všichni obdrželi praktický vak třeba na běžecké boty a každá účastnice obdržela květinu v květináči.