Kolín a Velký Osek spojuje na jaře obrátkový půlmaraton. Na podzim jsou nyní v obou městech pořádány o jednom víkendu běžecké závody. V sobotu se běželo ve Velkém Oseku a hlavní závod na 12 km vyhráli Roman Pazdera ze Sokola Kolín, letos bedničkář z domácího šampionátu na pětce do 23 let, a Gabriela Veigertová z Jičína, osmá z nedávných Běchovic a pátá v záříjovém šampionátu v běhu do vrchu, před Radkou Churáňovou. Na kratší trati šestky uspěla Denisa Kozáková z Hvězdy Pardubice a Jirka Miler z Mladé Boleslavi.

V neděli se běžel již 95. ročník kolínského Drozdova lesního běhu. Úvodní kolo a půl je na atletické dráze, následuje asfaltový půl kilometr a vběh do lesa. Koncovka závodu vede po labské cyklostezce a v závěru opět jedno kolečko na atletickém oválu.

Běh založili kamarádi doktora Václava Drozda – biologa, atleta, a jednoho z nejslavnějších běžců středních tratí 20. a 30. let minulého století. Drozda vyhrál i osm jeho ročníků a jeho osobák 12:16 minuty z roku 1934 by v pohodě stačil i letos na prvenství.

Mezi další legendy Drozdova lesního běhu patří Stanislav Petr, který vyhrál jedenáctkrát a od roku 1975 drží na rovinaté krosové trati traťák časem 11:55 minuty. Současnou běhající legendou je Jirka Miler z Mladé Boleslavi, který zde vyhrál desetkrát. V soutěži žen drží traťák z roku 2001 další domácí legenda Renáta Hoppová – 14:37.

Právě Roman Pazdera, vítěz jarního půlmaratonu a srpnové Kolínské desítky, patřil k hlavním favoritům a navíc obhajoval prvenství. Ale tentokrát mu to nevyšlo. Jasně byl první další Kolíňák Milan Janoušek, devátý z nedávných Běchovic, který 4,2 kilometru dal za 12:49. Druhý Pazdera 13:08 a třetí Jirka Miler za 13:36. „Teď běhám objemy na kros, po včerejšku byla znát únava, ale od toho je příprava. Dneska tolik nohy nejely, ale jako zpestření tréninku fajn. A Milan má formu.“ Veigertová byla v Oseku celkově třetí a v Kolíně jako nejlepší žena šestá za 14:50. „Je hezké počasí, tak ho je třeba využít, a proto jsem si dala dva závody.“

Tradičně běžel i ředitel závodu a legendární maratonec, za mlada mimo jiné v roce 1993 časem 2:35:20 vítěz maratonu v Benešově u Semil, Vašek Miler za 24:49, proti loňsku se zlepšil téměř o tři minuty.