Běžci nejen z Moravskoslezského kraje vyběhli ze startovní čáry 9. ročníku Kateřinického trailu tuto neděli 17. října za příjemně prosluněného počasí. Závodníci všech věkových kategorií (včetně dětí) mohli vybírat ze 17 závodních kategorií rozdělených dle věku účastníků. Pro ty nejodvážnější a nezdatnější byla připravena trať na 12 000 m. Závodníky, ale i nadšeně fandící diváky přijel na místo podpořit bývalý skokan na lyžích a vítěz Světového poháru z roku 2006 Jakub Janda. Trail pořádá obec Kateřinice na Novojičínsku za podpory Sdružení měst a obcí povodí Ondřejnice.

Absolutním vítězem v kategorii mužů na 6 000 m se stal Václav Vandrovec z Oseku nad Bečvou (s časem 20:36), mezi ženami na stejně dlouhé trati jednoznačně vyhrála Daniela Valová z Nového Jičína (s časem 26:23).

V běhu na 12 000 metrů se stal absolutním vítězem mezi muži 27letý Dominik Skokan z Týnce (s časem 44:19), ženám vévodila Kristýna Otevřelová z týmu Columbia Mountrail Čeladná (s časem 55:33).

V kategorii hobby, kde soutěžili běžci všech věkových kategorií, mezi muži vyhrál čtrnáctiletý Šimon Holub z Kopřivnice (s časem 13:46), v ženské kategorii byla nejrychlejší teprve desetiletá Sabina Jurošová z Frýdku-Místku (s časem 17:24). V kategorii štafeta pro dva dospělé a dvě děti na 4× 600 metrů vyhrál tým tvořený běžci z Bernies Teamu (s časem 8:21). Mezi dětmi ve věku od 9 do 12 let na trati dlouhé 1 200 m byl mezi chlapci nejrychlejší Matyáš Bernatík z Hukvald (s časem 4:18) a z dívek Laura Majkraková z TJ Slezan Frýdek-Místek (s časem 4:37). Na trati v délce 600 m mezi malými závodníky do osmi let vyhrál Vojtěch Dryák z Kopřivnice (s časem 2:31), mezi děvčaty Viktorie Kelnarová z klubu AKEZ (s časem 2:33).

Nejlepší běžci byli dle jednotlivých kategorií oceněni medailemi, diplomy, finančními a věcnými cenami. Organizátoři během závodu rozdali více než 50 medailí a diplomů. Po závodě pak na všechny běžce čekala ještě tombola o zajímavé věcné ceny. Prosluněnou sportem nabitou nedělí vtipně slovem provázel zkušený moderátor Jaroslav Obsadný. Závodníkům fandil i bývalý skokan na lyžích a vítěz Světového poháru z roku 2006 Jakub Janda. Ten také odstartoval hlavní závod na 6 000 a 12 000 m a ve sportovní euforii přislíbil osobní účast v příštím ročníku trailu.

„Jak za organizátory, tak za běžce i fandící diváky jsem moc rád, že jsme se tady po nucené roční covidové pauze sešli v tak hojném počtu. Osobně mě moc potěšilo, že malí ani velcí závodníci na sport a obecně pohyb v malebné přírodě kvůli uplynulým událostem souvisejícím s koronavirovou pandemií nezanevřeli. Věřím, že o to víc nám dneska přálo nádherné počasí, všichni se dobře bavili a byli spokojení. Všem dnešním účastníkům moc děkuji a připomínám, že jsou pro mě absolutními vítězi všichni, kteří měli odvahu postavit se na startovní čáru bez ohledu na to, s jakým časem nakonec doběhli! V neposlední řadě jménem běžců a diváků děkuji za morální podporu i Jakubovi Jandovi, který si na nás udělal čas v povolebně nabitém programu,“ říká za organizátory Kateřinického trailu jeho ředitel Zdeněk Borkovec a na závěr ještě dodává: „Už teď se moc těším na příští ročník trailu, který bude jubilejní desátý. Určitě si pro účastníky opět něco nového připravíme, takže se mohou těšit.“

Výsledky