Skutečský běžecký bombarďák Jaromír Hradecký vyhrál Velkou cenu Monaka. Náročný členitý lesní kros, délka okruhu je deset kilometrů, u Slatiňan dal v osobním rekordu na této trati a sólo běhu za 35:57 minuty. V září zde vyhrál Malou cenu Monaka za 36:02 a před třemi lety, když byl ve Velké ceně Monaka druhý, dal 36:01.

Závod byl zařazen do Velké ceny východních Čech v bězích, ale v ní se situace mění také každou chvilku. Do skončení soutěže, na jejímž čele je Pavel Jelen z Náchoda před Frantou Vagenknechtem z Nové Paky a Frantou Buřilem z Vidochova, zbývá 7 závodů. Poslední novinkou je, že byl zrušen věcnými cenami vždy výborně dotovaný závod v Horní Ředici, který se měl uskutečnit v neděli 31. října.

Jaromír prožívá neskutečný podzim. Vyhrál prestižní Pardubický půlmaraton a stal se absolutním vítězem seriálu Běhej lesy. „Prostě mě to zase začalo létat. Změnil jsem zaměstnání, dělám na tři směny, a proto se divím, že mi to tak jde. Dneska jsem se těšil na souboj s nejlepšími muži Velké ceny. I když někteří byli přihlášeni, tak nakonec nedorazili. Škoda.“

Před třemi lety zde Jaromír prohrál ve finiši s nejlepším běžcem pořádajícího KRB Chrudim Michalem Honzíčkem. Ten byl letos třetí za 38:03. Druhý byl vedoucí muž Iscarex poháru Jaroslav Tlapák za 37:24.

Závod byl masovkou, ale překonání nejlepších monackých časů jen tak nehrozí. Nejlepší čas na Velké ceně má náš historicky výkony nejlepší vytrvalec Jan Pešava z roku 1998 – 31:41. A to zde později startovala třeba reprezentace Maroka, jejíž borci na jiných závodech zaběhli neskutečné časy, ale na Monaku v té své africké rychlosti vyběhli z trati. Takže zde to je i o hlavě a pozornosti běžce. Taťána Metelková dala v roce 2006 – 36:41, letos nejlepší žena Adéla Václavská běžela přes 43 minut.