Sice slunečné, ale hodně větrné počasí přivítalo na tuto pohnutou dobu velmi slušný počet běžců. Je pravda, že se na trati Horského běhu pořádně zahřáli, takže jim určitě studený vzduch moc nevadil. Ostatně šplhat po kopcích na úbočí Moravské brány, to už chce nějaký výdej energie a to se pak teplo sakra rychle uvolňuje. Takže počasí bylo nakonec pro běhání vcelku příznivé na toto období. Mohlo být i mnohem hůř.

Vlastimil Lysák za to vzal ve druhém kole

První kolo odtáhl Pavel Dvořák /Atletika Alojzov – 52:54/, ovšem již na občerstvovací stanici při průběhu do druhého kolo za to vzal Vlastimil Lysák z Brna /SK lidv. sport team – 51:54/ a až do cíle už před sebe nikoho nepustil. Navíc zvítězil v novém traťovém rekordu. Pavla Dvořáka pak při závěrečném seběhu do cíle překonal i nakonec tedy druhý Damián Mock /šakal kalša – 52:44/.

Michaela Brtníčková všem soupeřkám brzy utekla

Viděl jsem tuhle štíhlou běžkyni z Přerova běžet již v Hradčanech a bylo vidět, že je opravdu někde jinde, než ostatní ženy a dívky. Také v Hranicích Michaela Brtníčková /SK Přerov 1908 z. s. – 31:19/ všem soupeřkám s přehledem utekla. Druhá za ní doběhla Martina Novotná /O.Nemec.cz – 31:38/ a třetí pak Helena Kovařčíková z Poličné /33:40/.

Horský běh v Hranicích se běžel počtvrté

Po loňské vynucené pauze, kdy se díky pandemii kovidu zastavil život v celé zemi, se letos opět vydaly běžci na trať Horského běhu v Hranicích. Závod pořádala nezisková organizace Zdravé Hranice za podpory privátní posilovny Fitness Plovárna a poradenského centra Žít zdravěji, a také hlavního sponzora závodu, Města Hranice. I letos byl závod zařazený do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje.

Pro běžce byla perfektně připravená parádní trasa s velmi náročným terénem na úbočí Moravské brány. Muže čekaly dva okruhy v délce 12 km s celkovým součtem převýšení 600 metrů. Ženy si daly jen jedno kolo, tedy přesně 6,3 km a nastoupaly 300 metrů.

Organizace celé akce i přes náročnost tratě klapala jako na drátku, občerstvení v cíli čekalo skvělé, tak běžci byli opravdu spokojení a jasně to dali najevo i velkým potleskem všem pořadatelům v čele se Zuzanou Kročovou po skončení závodu.

Z trati byli běžci nadšení

I přes náročnost trati se všem běžcům trasa závodu moc líbila. Je to současný fenomén tahle horské běhy a také v Hranicích se to potvrdilo. Na startu stály opravdu překvapivé počty závodníků.

„Dnes by mi stačilo jen jedno kolo,“ přiznal se mi Pavel Dvořák v cíli. „Vlastík to nakopl při náběhu do druhého kola, to jsem nezachytil a v závěru jsem pak nestačil uhájit ani druhé místo. Z kopce mi to prostě pořád dost dobře nejde.“

„Mám takové tratě ráda,“ pochválila pořadatelům závod Michaela Brtníčková. „Běželo se mi moc dobře a soupeřky jsem vlastně viděla jen na startu. Závodila jsem spíš s muži.“

„Včera večer jsem startovala v Holešově na Zámecké pětce a tak jsem si řekla, že zajedu ještě v sobotu do Hranic,“ popisovala mi svůj závodní program Martina Novotná. „Ještě jsem tady neběžela, proto jsem si to chtěla vyzkoušet a jsem ráda, že jsem přijela, protože to dnes byla super akce.“

A celou akci, nejen trať, chválili ostatně všichni, Prostě se to pořadatelům povedlo a to je moc dobře. Jen víc takových rodinných závodů. Tak tedy ještě znovu díky pořadatelé.

Výsledky

Fotogalerie