Se zásadní změnou přišli pořadatelé z SK Srch, kteří více jak deset let připravovali Sršský maraton, půlmaraton, desítku a pětku. Vloni akce nebyla a letos se rozhodli závod přemístit zcela mimo silnice a uskuteční se 6. listopadu jako nultý ročník Sršského krosu.

Závod v Srchu je legendou, v které vyhráli třeba Daniel Orálek, tehdy časem pod 2:29 hodiny, Petr Vabroušek či Radka Zbíralová. V roce 2016 nechali pořadatelé trať úředně změřit, takže traťák mužů je z roku 2019 – Jan Videcký 2:38:12, ten tehdy běžel s dvěma čísly a vyhrál i půlku. V ženách byla nejlepší třikrát za sebou Iva Kroužilová z Kolína – nejlépe v roce 2016 za 3:31:46.

Listopadový závod občas doprovázely náročné klimatické podmínky, přesto si ho vybral nejstarší český maratonec Jirka Soukup k překonání vlastního rekordu. Maraton zde dal v 87 letech a čtyřech měsících v čase lehce nad osm hodin. Pořadatelé mu umožnili vyběhnout za doprovodu cyklisty už v sedm hodin ráno.

V Srchu se letos poběží dvacítka, desítka a pětka. Lesní okruh má délku malinko přes pět kilometrů a součet stoupání malinko přes sto metrů. Start bude v deset hodin a pro účastníky desítky a dvacítky bude připraven tradiční obří sršský řízek, jsou vypsány kategorie do 39 let, 40 – 59 let a nad 60 let. Pětka je určena pro mládež a oceńovat se bude do 18 let.

Samozřejmě registrace dopředu se zaplaceným startovným je výhodnější a již probíhá – https://sksrch.cz/