Po ránu byla skoro všude mlha, ale v Bučovicích slunce mlhu roztrhalo a počasí se fakt vydařilo. Tak nějak to vypadalo na státní svátek v Bučovicích. A lidí, těch se sešlo, to je moc dobře.

Lukáš Kučera zakončil sezónu

Lukáš Kučera /ElevenRunTeam – 30:25/ je ve skvělé formě. V posledním svém závodě letošní sezóny s přehledem a obrovským náskokem zvítězil.

Druhý doběhl Martin Kleibl /2Bwinner – 32:31/ a třetí pak Aleš Macho /UNI Brno – ASC Bučovice – 33:50/. No, vypadalo to jako za starých časů asi před dvaceti lety. Jen ti borci, co teď doběhli první, jsou již v kategorii čtyřicátníků. A mladí nikde.

Markéta Vechetová soupeřkám ujela o parník

Hned od startu vyrazila dopředu Markéta Vechetová /SK Meteor Brno – 35:19/ a svým soupeřkám nedala žádnou šanci.

Druhé Ireně Pospíšilové /AK Drnovice – 38:16/, která se vrací po dlouhém výpadku zaviněném zraněním, utekla téměř o tři minuty.

Třetí skončila po velmi dobrém výkonu Lenka Janačaříková /AAC Brno – 38:34/, čtvrtá Lenka Hrabovská /AK Drnovice – 39:04/ a pátá Anežka Langhammerová /AK Drnovice – 39:10/.

Bučovická tradice pokračuje dál

30. ročník Sokolského běhu 28. října uspořádala Tělocvičná jednota Sokol Bučovice ve spolupráci s MÚ Bučovice a řadou místních sponzorů tradičně, jak je již i v názvu závodu uvedeno, na tento státní svátek. Za vším tu v posledních letech stojí bývalá česká reprezentantka v bězích do vrchu Mirka Hanáková i s celou svojí rodinou. Po roční pauze, kdy se závodit nemohlo, se tak zase sešla fůra běžců na bučovickém náměstí, aby všichni už od nejmenších dětí až po nejstarší veterány změřili své síly.

Akce byla posledním závodem Vyškovské běžecké tour dospělých i mládeže, která zde měla také závěrečné vyhlášení výsledků.

Mlha v okolí po ránu nikoho od startu neodradila

V mládežnických kategoriích se po bučovickém náměstí proháněly na tuto pohnutou dobu opravdu slušné davy dětí ve všech věkových kategoriích. A také mezi dospělými se sešlo hodně startujících závodníků.

„Dnes to již nebyl tak lehký běh jako naposledy ve Zlíně,“ konstatoval ke svému výkonu Lukáš Kučera. „Už si musím dát odpočinek. Letos to byl můj poslední závod. Snad se na příští jaro rozběhneme dřív, než v letošním roce,“ přál si ještě na závěr naší debaty.

„Musím začínat volněji, překopla jsem opět začátek,“ řekla mi po závodě Irena Pospíšilová.

„Po tom zranění si takový fofr nemůžu zatím dovolit. Ale noha vydržela, to je nejdůležitější. Na to, že jsem klusala asi týden, je to dobré, teď musím něco naběhat a pak to zase půjde jako dřív. Ale jsem i tak spokojená, můžu zase závodit.“

A spokojení byli určitě i všichni účastníci krásné rodinné akce v Bučovicích, protože tam vždy všechno klape a na státní svátek je zde skvělá pohoda.

Přesně jak má být. Není lepších závodů než tyhle malé kamarádské akce.

O tom jsem za ty roky, co jezdím a závody, přesvědčený a nikdo mi to nevyvrátí.

Výsledky 9 km

Výsledky veteráni

Výsledky 1 km

Fotogalerie Zdeňka Smutného