Tradičně rychlá byla Pečecká desítka – Memoriál Jardy Kvačka, třebaže se letos konala v netradičním podzimním termínu. Počasí vyšlo na jedničku, tentokrát ani nefoukal v druhé polovině protivítr a kdo z přihlášených zůstal doma, mohl jen litovat.

Na závod nakonec přijelo téměř pět set běžců a běžkyň. Největším favoritem byl Jiří Homoláč, který do Peček zavítal vůbec poprvé. A svoji roli splnil na jedničku. Od začátku byl na čele, po první čtvrtině se pak na čele osamostatnil a v polovině už vedl se značným náskokem. Ten byl v cíli přes čtvrt minuty. „Šel jsem si svoje tempo, pomalu jsem navyšoval náskok a v závěru už jsem si to hlídal,“ řekl vítěz, který zaběhl čas 30:44, v cíli.

Vyhrál přitom jen pár dní po půlmaratonu v Českých Budějovicích. Cítil v nohách únavu? „Moc ne. S novou technologií jsou boty měkčí a regenerace je super,“ ocenil karbonové adidasky a prozradil také, jak se na závod připravil: „V neděli jsem byl hodně ztuhlý, v pondělí jsem měl volno, pak regenerace – sauna, plavání a v úterý už to bylo dobré.“

Do Peček nedorazil několikanásobný vítěz a tradiční soupeř Jiřího Homoláče Vít Pavlišta, který se navíc po letech v Nike stal tváří značky Puma a jejich souboj mohl být ozdobou Pečecké desítky. „Jelikož mě Víťa porazil v Budějovicích, tak by to určitě nebylo lehké a myslím, že by to byl vyrovnaný souboj. Jestli by vyhrál on nebo já, to už nezjistíme. Asi by měl převahu Víťa, ale nebyl tady,“ uvažoval Jiří Homoláč.

Co se týká letošní covidem poznamenané sezony, nevidí to úspěšný brněnský atlet nijak černě. „Letošní sezona je v tomto lepší než předchozí. Já mám od června volnější rok a závody beru podle toho, jak se cítím. Teď jich bylo docela dost. Myslím, že příští rok to bude v normálu,“ odhadl.

Jeho dlouhodobý sen, start v olympijském maratonu, však stále platí. „Dám si možná volnější sezonu, připravím se na půlmaraton a pak zase se vrhnu na ten maraton,“ plánuje. V Pečkách se na start postavil i Homoláčův trenér, Robert Štefko. I on splnil roli favorita a vyhrál svou věkovou kategorii. V nadsázce pak řekl, že se příště bude svého svěřence v závodě držet.

Pečky byly také letos s mezinárodní účastí a ukrajinští závodníci promlouvali do bojů o nejvyšší příčky. Nad síly Sergije Szewczenko byl jen Homoláč, mezi ženami byla Maryna Nemczenko díky času 35:03 nejrychlejší. Gabiela Veigertová byla však jen o sedm vteřin zpět.

Závod se navzdory protiepidemickým opatřením vydařil. Běžci věděli předem, že samotesty nebudou platit a tak měli připravené potvrzení o očkování nebo o testování. Jen nepřijeli všichni přihlášení. „Trošku mě mrzí, že nebylo více běžců, přeci jen bylo 750 a startovalo něco přes čtyři sta, ale i to je hezké číslo. My jsme celkem spokojení, jak to tady proběhlo,“ zhodnotil závod jeho ředitel Jiří Katrnoška.

Do účasti promluvilo více faktorů. „Běžci byli zvyklí na druhou březnovou sobotu, tehdy je to jeden z prvních závodů a ten přiláká nejvíce závodníků. Svoji roli hrála i epidemická opatření a nemalou roli sehrálo, že tři čtvrtiny běžců byli přihlášeni dva roky a noví se dohlásil nemohli. Byla spousta, kteří by měli zájem, nemohli běžet a naopak tam byli přihlášeni lidé, kteří už neběhají, nebo jim termín nevyhovuje,“ pokrčil rameny ředitel závodu. Kdo přitom napsal a chtěl vrátit startovné, ten ho dostal zpět.

Jestli bude další ročník v březnu nebo opět 28. října nelze v tuto chvíli říct. „Byl bych rád, aby to bylo v březnu, ale jsem docela skeptický. Uvidíme, jak se věci budou vyvíjet – mrzí mě, když se lidi na závody těší a my to pak musíme rušit jako před dvěma lety. Člověk má také závazky a toho se obávám. Rozhodneme se koncem roku,“ uzavřel Katrnoška s tím, že nejaktuálnější informace budou na webových stránkách závodu.

Výsledky