Čtvrtý ročník mezinárodního krosového běhu Hložecká desítka vyhrál Tomáš Frýdl ze Vsetína. V závodu dlouhém 10 kilometrů se startem i cílem ve sportovním a rekreačním areálu v Brumově-Bylnici, dosáhl na obrátkové trati mezi Hložeckým údolím a Dlouhými záhony, času 38:21.

Stříbrný Michal Vaculík ze Štítné nad Vláří byl v cíli o sedmnáct sekund pomalejší, třetí příčku obsadil díky času 38:57 domácí Jiří Marek z Brumova-Bylnice. Těsně za medailovými pozicemi zůstali dva reprezentanti týmu Zvonek Sport Valašské Klobouky. Jan Zvonek (39:59) skončil čtvrtý a Roman Janků (40:46) byl pátý.

,,Prostředí v Hložeckém údolí se mi líbí. V létě tam jezdím na horském kole, v zimě na běžkách,“ vysvětloval Tomáš Frýdl, proč se postavil na start Hložecké desítky.

V ní si chtěl zlepšit čas z roku 2019. ,,To se mi také o 3 minuty a 14 sekund podařilo. Bylo to i díky tomu, že mě na trati nepotkala žádná krize,“ potěšilo krosaře ze Vsetína.

Před dvěma lety v závodu v okolí Brumova-Bylnice skončil dvanáctý, letos se ale výrazně zlepšil a v cíli se radoval ze zisku zlaté příčky.

,,Od startu ale nasadil ostré tempo Michal Vaculík. Svého největšího soupeře se mi však zhruba po kilometru podařilo doběhnout a ve stoupání v průběhu druhého kilometru jsem se probojoval na první místo a na něm jsem už zůstal,“ pochvaloval si Frýdl.

Ten si pobyt V Hložeckém údolí užíval, zejména když i jeho čtyřletý syn Matěj vyhrál závod dětí do 5 let.

Závod žen ovládla Silvie Zvonková (Zvonek Sport Valašské Klobouky, 42:15). Druhou příčku brala za čas 44:44 Zdeňka Bednářová z Brumova-Bylnice z pořádajícího klubu Koloběžky, bronzovou pozici vybojovala Helena Chromeková ze Slavičína (Slawex runners, 44:49). Vendula Skoupá rovněž ze Slavičína (Sykora running) doběhla časem 47:59 čtvrtá a Mirka Zichová (obě Slawex runners, 48:31) skončila pátá.

,,Trať v okolí Hložeckého údolí velmi dobře znám. Tamní závod se běží pět kilometrů do kopce, poté následuje pětikilometrový seběh,“ přiznala Silvie Zvonková.

Chladnější počasí ji vyhovovalo. ,,Bylo ideální na běh“ tvrdí.

Také Zvonková si v porovnání s posledním ročníkem Hložecké desítky, který se konal v roce 2019, zlepšila výsledný čas. Navíc závod žen vyhrála způsobem start-cíl.

,,Letos jsem byla rychlejší o 1 minutu a 59 sekund. Bylo to i tím, že jsem se trochu naučila běhat z kopce,“ upozornila s úsměvem.

Běžkyně z Valašských Klobouk se však v Brumově-Bylnici dlouho nezdržovala. Prvenství tentokrát oslavila originálním způsobem.

,,Spěchala jsem domů, protože rekonstruujeme kuchyň,“ prozradila ještě Silvie Zvonková. V letošním ročníku Hložecké desítky se na Valašsku v hlavním desetikilometrovém závodu ve všech kategoriích představilo 31 vytrvalců. V Hložeckém údolí si na zkrácených tratích zazávodilo také 23 dětí.

VÍTĚZOVÉ DĚTSKÝCH KATEGORIÍ:

Mirek Kristín (HC Brumov-Bylnice), Martin Kocourek (Běhatlon Valašské Klobouky), Natálie Krůželová (HC Brumov-Bylnice), Jan Vaculík (Štítná nad Vláří), Rozálie Moravčíková (Sport club car), Matěj Frýdl (Vsetín), Aneta Loucká (Brumov-Bylnice).