Sedmadvacetiletý Matěj Beníček z Malenovic (KESBUK) zvítězil ve 4. ročníku Provodovského běhu. V závodu dlouhém 11 kilometrů dosáhl času 45:04. Druhý skončil Adam Hustý (AK Zlín, SKOB Zlín). Ten měl v cíli ztrátu 1 minutu a 16 sekund. Bronzovou pozici vybojoval za čas 48:48 člen týmu TJ Ski Turist Velké Karlovice Svatopluk Janečka (48:35). Čtvrt místo bral za čas 49:23 Johan Vavrys (TJ Slovan Luhačovice), pátou příčku obsadil Jiří Červenka (SP Malenovice, 50:08).

,,Okolí Komonce mám velmi rád. Na Provodovský běh jsem se proto těšil. Trať tohoto závodu dobře znám,“ přiznal Matěj Beníček.

Malenovickému vytrvalcovi také vyhovovalo příjemné podzimní počasí a líbila se mu organizace závodu.

,,Ten se ale běžel v porovnání s minulými ročníky na obrácené trati. Nejtěžší kopec byl hned na začátku,“ upozornil Beníček.

Ten měl v nohách z minulého víkendu 46 kilometrový ultramaraton Zapomenuté hory v Jeseníkách.

,,V Provodově jsem ještě cítil unavené nohy. Nicméně hned po startu jsem se probojoval na první místo. Kousek za mnou běžel domácí atlet Adam Hustý. Po prvním kilometru ale šel Adam do čela a já jsem se za ním další dva kilometry držel v závěsu. V průběhu čtvrtého kilometru jsem se ovšem znovu posunul na první příčku a na ní už jsem zůstal až do cíle. Adam mě však pořád atakoval, proto jsem v tempu nesměl polevit,“ popsal Matěj Beníček klíčové momenty jedenáctikilo­metrového závodu v Provodově.

Mezi ženami dominovala pětadvacetiletá Pavlína Poláčková (AK Drnovice), která se v okolí Provodova blýskla časem 51:58. Stříbrná doběhla Valentina Batani (SKOB Zlín, 55:06), třetí byla zlínská vytrvalkyně Jana Žaludková (1:00:35). Helena Chromeková z týmu Slawex runners si do Slavičína odvezla za čas 1:01:37 zisk čtvrtého místa, Gabriela Dunajská (ELJAM Run, 1:03:05) doběhla pátá.

,,Závodu jsem se zúčastnila kvůli trati v okolí Provodova. Mám totiž ráda kopce a terén, kde se neběhá moc po asfaltové silnici,“ vysvětlovala Pavlína Poláčková.

Pro start v Provodově se rozhodla na poslední chvíli. ,,Byla to ideální příprava na další sezonu,“ pochvalovala si.

O taktice měla jasno. ,,Chtěla jsem vyběhnout všechny kopce. V nich nepřejít do chůze. Také jsem chtěla běžet vpředu s nejlepšími muži. Obojí se mi podařilo,“ potěšilo 25letou běžkyni z Rostěnic-Zvonovic u Vyškova v barvách AK Drnovice.

Ta byla od startu mezi ženami suverénní. ,,Snažila jsem se ale nepřepálit začátek. Věděla jsem totiž, že brzy po startu je na trati dlouhý kopec. Ovšem překvapilo mě, že byl až moc dlouhý. Nicméně i do kopců se mi dařilo držet dobré tempo. Z kopců jsem pak nabíhala cenné sekundy,“ prozradila Poláčková.

Krizi se však nevyhnula. ,,Ta mě postihla v průběhu devátého kilometru, když se u mě projevila únava z minulé soboty, kdy jsem se zúčastnila šestadvacetiki­lometrového závodu Zapomenuté hory v Jeseníkách. Od tohoto úseku už jsem si přála, co nejdřív vidět cíl,“ nezapírala vytrvalkyně z Hané.

V Provodově se jí však líbilo. ,,Ráda se na Zlínsko příští rok vrátím,“ slibuje Pavlína Poláčková, která se po závodě za předvedený výkon zaslouženě i s přítelem Matějem Beníčkem odměnila dobrým jídlem.

,,Oba jsme si pochutnali na dobrém hovězím guláši,“ svěřila se ještě Poláčková.

V Provodově uspořádali také pětikilometrový běh. Ten opanovali Václav Pernička (SKOB Zlín, 21:09) a mezi ženami Barbora Muchová (Vsetín, 25:12).

Ve 4. ročníku Provodovského běhu si letos v obou závodech zazávodilo celkem 113 vytrvalců.

GALERIE VÍTĚZŮ V HLAVNÍM 11 KILOMETROVÉM ZÁVODU V PROVODOVSKÉM BĚHU 2021:

  • Muži do 39 let: Matěj Beníček (KESBUK) 45:04.
  • Muži do 49 let: Svatopluk Janečka (TJ Ski Turist Velké Karlovice) 48:48.
  • Muži do 59 let: Roman Baláž (Baláž Extreme Team Frenštát pod Radhoštěm) 56:14.
  • Junioři: Adam Hustý (AK Zlín, SKOB Zlín) 46:20.
  • Ženy do 39 let: Pavlína Poláčková (AK Drnovice) 51:28.
  • Ženy nad 40 let: Jana Žaludková (Zlín) 1:00:35.
  • Juniorky: Valentina Batani (SKOB Zlín) 55:06.

Fotogalerie Milana Mikšíka