Běh na Žaltman, nejvyšší vrchol Jestřebích hor, kde je nyní nová kovová rozhledna, je tradičně zařazen do Velké ceny východních Čech v bězích a tradičně donutí některé její elitní závodníky se na něj vydat, aby pojistili umístění.

Tentokrát to byla obhájkyně absolutního prvenství v soutěži Denisa Kozáková, která letos usiluje opět o celkový primát. Denisa byla v cíli čtvrtou ženou (19:07) a udělala zásadní krok k obhajobě. „Vůbec to nebylo moje kafe, hrozně prudký kopec, tempo tak osm minut na kilometr. Ale byl to i zážitek.“

Využiji hodnocení jednoho účastníka: „Tento závod v běhu do vrchu není náročný vzdáleností, která měří 2,3 km, start na náměstí v Malých Svatoňovicích, ale převýšením, které činí 320 metrů.“

Letos to nejrychleji zvládl Jan Nápravník ze Rtyně v Podkrkonoší za 14:26 a Petra Havlová 16:27.

Výsledkovou listinu uzavíral Standa Groh z Vrchlabí (36:05), ale naštěstí se vydal na trať dříve, takže cílem neproběhl jako poslední. Na vrchol se jde jinou cestou než z vrcholu a Standa málem nabral při cestě zpět opačný směr. Naštěstí ho stopli jiní běžci.

Co se však nepodařilo Standovi zvládla jiná dvojka a místo směr Malé Svatoňovice se vydala na Trutnov. Kamarádi je začali v místě startu shánět, to již byla tma. Jeden měl naštěstí telefon, takže po vyjasnění polohy bylo pro ně vysláno auto.