Nejzajímavějšího výsledku v nultém ročníku Sršského lesního krosu, obec Srch sousedí s Pardubicemi a x let se zde běhal populární silniční maraton, dosáhla Leona Blažková ze Starého Hradiště (na foto před startem), vítězka desítky. Leona, věkem čtyřicátnice, měla celkem výborně rozběhnutý podzim. Absolutně vyhrála třeba GP Dříteč, byla nejlepší v Monackém půlmaratonu. Když ji čekal souboj o prvenství ve Vysockém krosovém půlmaratonu přišly zdravotní problémy. Nyní je vidět, že se vrátila do formy.

Velký provoz na sršských silnicích vedl pořadatele k tomu, že se rozhodli závod přesunout k obci přilehlým lesům a využili osvědčeného zázemí ve sportovním areálu. Vytyčen byl pětikilometrový okruh se součtem stoupání na kolo přes sto metrů. Srch je to totiž na kopečku a když se třeba sjíždí k Hradubické silnici, která vede pod obcí, jede to doslova samo. A na přilehlých pozemcích se i běhalo. Vzhledem k tomu, že v okolí byly další minimálně čtyři běžecké akce, dorazilo i dost vytrvalců.

V rámci Sršského lesního krosu se běžel závod na poctivých 20, 10 a pět kilometrů. Počasí vyšlo suprově a dost závodníků se hlásilo i na místě. Favoritkou desítky byla vítězka nedávného prestižního Pardubického půlmaratonu Bára Zavřelová z nedalekých Němčic. Ale i trochu díky náhodě bylo vše jinak.

Na Sršském lesním krosu se totiž po delší době mezi závodníky objevila Kateřina Kubiasová, před pár lety třeba vítězka seriálu Běhej lesy. „Je to fakt, letos jsem moc nezávodila a ani asi nemám formu.“ Ale znáte to, ty řeči velkých borců.

Překvapením však bylo, že se Katka přihlásila jen na pětku a podle toho taky nastavila tempo, o čemž Leona nevěděla. „Já se na začátku zkoušela držet Katky a tím jsem získala značný náskok. Ale na třetím kilometru mi utekla. Při vbíhání do druhého kola jsem zjistila, že běžela jen pětku a pak se to nějak sešlo, že jsem vedení udržela.“

Vítězný ženský čas desítky byl 46:52, druhá Bára Zavřelová dala 47:47. Třetí Šárka Sobotková ztrácela téměř čtyři minuty na Báru.

Absolutním vítězem se bezkonkurenčně stal Martin Viktora z Pardubic za 38:01, který před dvěma roky vyhrál Vysocký krosový půlmaraton, když dokázal těsně porazit i legendárního šestinásobného vítěze Miloše Kratochvíla.

A jak to dopadlo na pětce? Kubiasová z Vlčkovic u Hradec Králové byla absolutně druhá za 22:22. Lepší byl pouze Vojtěch Pospíšil ze Staré Paky – 19:51. Zabodoval i druhým místem mezi muži ředitel závodu Lubomír Jirásko z SK Srch – 27:49. Na této trati byla vypsány kategorie do 18 let a v nich byli nej Jan Petřík 41:32 a Kristýna Hrabánková – 25:49.

V hlavním závodě byl na poctivé dvacetikilometrové trati nejlepší Tomáš Heller z Hradecké Králové – 1:28:22 hodiny. Spolufavorit Petr Frosch z Lohenic u Přelouče, nedávno čtvrtý v čase pod 1:30 na členité silniční půlce v Kunvaldu, dal Tomášovi hned náskok po startu, protože vystartoval v polovině startovního pole. Tomáš šel z první lajny a i když spolu i běželi byl Petr jasně druhý za 1:29:24. Celkově třetí byl Drahomír Koudelka za 1:33:37.

Dvacítku ovládly padesátnice. Doslova nezmarem je ostravská Iva Pachtová, která pochází z Hradce Králové. Letos na východě Čech uspěla na jaře v Čertovském ultratrailu, kde na 66 kilometrech vybojovala absolutní bednu. Nedávno si sem vyjela o víkendu na dvě půlky. V sobotu byla druhá v Hlinsku a v neděli čtvrtá ve Vysokém Mýtě.

V Srchu byla nejlepší ženou za 1:43:52, když navíc přijela vlakem do sousední Stéblové a poctivé tři kilometry do centra závodu si dala po svých. „Závod byl bezva. Běželo se po mokrém listí, místy bahnem. Překonávala se prudká stoupání i klesání. Trať byla hravá, technická, výborně značená. Na závěr nás čekal obří sršský řízek a pivko. Velké poděkování patří pořadatelům,“ zhodnotila závod Iva.

Druhá byla pardubická závodnice Markéta Sákrová za 1:47:36 a třetí nejlepší do 39 let Eliška Kotulková – 1:49:11.

Za zmínku stojí i čtvrté místo, to obsadila třetí padesátnice Jana Zavřelová, maminka Báry Zavřelové, za 1:50:53.

A jak to bude dále se Sršským lesním krosem. „Za mě to bylo bezva. A když to půjde chtěli bychom v tom pokračovat,“ uvedl ředitel závodu Lubomír Jirásko z SK Srch.