Vynikající výsledek při své premiéře na maratonské trati dnes zaznamenal Jan Kreisinger. Cílem proběhl v čase 2:16:26. O čtyři vteřiny tak splnil B-limit českého olympijského svazu a to znamená, že svůj druhý maraton v životě poběží pod pěti kruhy v Londýně.

Jan Kreisinger byl považován za favorita domácího mistrovství již před závodem. O šancích na limit ale mluvil opatrně, podobně jako Ivana Sekyrová, která si letenku do Londýna zajistila již před měsícem. Skvěle běželi i další čeští vytrvalci.

Nakonec mu pomohlo nejen relativně chladné počasí, ale také týmový kolega Jakub Bajza, který mu dělal vodiče až téměř do třicátého kilometru. Za to zaslouží tento mladý běžec velkou pochvalu, podle původního plánu měl držet tempo pouze do 21. kilometru.

Po odstoupení Bajzy už mezičasy kromě Jendy hlídal pouze trenér, vynikající běžec nedávné minulosti Róbert Štefko. A vyšlo to, čas 2:16:26 stačil na 13. místo v absolutním pořadí. Druhou polovinu dokonce běžel rychleji než první a to je známka, podle které se poznají jen extra běžci.

„Mám v hlavě prázdno. Dechově jsem mohl, ale odcházely nohy. Jsem hrozně šťastný, že jsem vydržel a doběhl to,“ řekl v cíli vítěz. Podle svých slov jej nepotkala větší krize a poděkoval divákům. V Londýně se pokusí dnešní čas překonat. „Šestnáct dvacet šest, to je takový syrový,“ řekl pro televizi.

Přesně 60 let poté, kdy na olympiádě v Helsinkách exceloval Emil Zátopek, poběží na olympijském maratonu po dlouhých letech také český muž i žena.

Vynikající práce, Jendo a Ivano!

Petr s Robertem: Boj o stříbro

Petr Pechek s Robertem Krupičkou limit nesplnili, nicméně bojovali. Ve hře byla stříbrná medaile z mistrovství republiky v maratonu, ve finiši byl nakonec o vteřinu dříve Petr.

„Doufal jsem, ze druhé místo udržím do cíle. Netušil jsem, že to bude o 1 sekundu,“ řekl BezvaBĚHu k souboji Petr. Doběhl v čase 2:18:51, osobní rekord si však nevylepšil.

Máme tak první tři běžce v čase pod 2:20, což je skvělá zpráva pro český vytrvalostní běh. Není to tak dávno, kdy ani vítěz neběžel pod „dvě dvacet“.

„Závod to byl pěkný. Mohlo být o trochu tepleji a nemuselo tolik foukat. To bych byl radši,“ řekl po závodě Petr Pechek. Rovněž lituje, že se nepovedlo vylepšit si osobní rekord. Nicméně s umístěním je spokojený a sportovně přiznává, že na Honzu Kreisingera dnes neměl.

Čtvrtý v čase 2:20:42 doběhl Vít Pavlišta, který ještě na třicátém třetím kilometru probíhal po boku Petra a páté místo obsadil Jiří Homoláč (2:21:06). Ten byl ještě šest kilometrů před cílem dokonce druhý. Jedná se o dva mladé běžce, Jiřímu je pouze 22 let a oba nedávno trápily zdravotní problémy – Jirku do začátku dubna brzdily problémy s Achilovkou a Vítek prý ještě v sobotu odpoledne proležel s horečkou. Po závodě se shodli, že se jim nějak divně chodí. Zdá se, že česká vytrvalecká scéna půjde i v dalších letech nahoru.

Petra jednoznačně

Závod žen byl jednoznačnou záležitostí, vyhrála Petra Pastorová. Od začátku začala ostatním ženám utíkat a v cíli měla více než čtvrt hodiny náskok. Doběhla v čase 2:39:42, kterým překvapila i mnoho odborníků. Druhá Radka Churáňová, která obhajovala titul, zaběhla 2:55:22.

Petra po doběhu padla do náruče redaktorce BezvaBĚHu a poté se v cíli přivítala s manželem. Právě podporu rodiny i trenérky Aleny Peterkové podél trati si po závodě Petra pochvalovala.

„Běželo se mi až nečekaně dobře, dnešní podmínky mi naprosto vyhovovaly,“ prohlásila v cíli a dodala, že je spokojená – dokázala držet tempo 3:50. A co je lepší, cítí prý ještě určité rezervy.

Traťové rekordy odolaly

V závodě mužů utekl patnáct kilometrů před cílem dlouhým krokem favorizovaný Etiopan Deressa Chimsa početné skupince pronásledovatelů z Keni. Vyhrál v čase 2:06:25, druhém nejrychlejším v historii. Rychlejší byl jen v roce 2010 Eliud Kitanui (2:05:39). Chimsa nedovolil Keňanům, aby zde popáté v řadě brali zlato a je teprve druhým vítězem z Etiopie. Tím prvním byl při prvním ročníku v roce 1995 Tummo Turbo v čase 2:12:44. „Dnešek byl velmi krásný, fantastický, vše bylo v pořádku, ale nemohl jsem běžet rychleji, protože trať byla obtížná,“ řekl v cíli spokojený vítěz.

Na vítězném čase se jistě podepsal i fakt, že Chimsa běžel závěr závodu sám. „Pražan“ Limo doběhl při své premiéře na maratonské trati třetí v čase 2:09:25. Na druhém místě pak doběhl v čase 2:07:17 vítěz letošního maratonu v Makaréši, s číslem 8 běžící Stephen Tum.

Favoritka závodu žen Lydia Cheromeiová se snažila posunout ženský traťový rekord pod dvě hodiny dvacet, ale rychlé tempo nevydržela a poté, co v druhé polovině výrazně zpomalila, musela odstoupit. V rozhovoru před závodem si postěžovala, že v Keni je období dešťů a tak nemohla trénovat, jak by si přála. Přesto to ale zkusila a bohužel to nevyšlo. Vyhrála pak Agnes Kiprovová s časem 2:25:41.

Televizní přenos? Rozpaky

Celý závod přenášely v přímém přenosu desítky televizí, mimo jiné i Česká televize. Kromě „perel“ moderátora, jako že Ivana Sekyrová je tradiční účastnicí pražského mezinárodního maratonu (přitom ho neběžela ani jednou) nebo že Pavel Faschingbauer zaběhl v maratonu časy, které by mu zajistily účast na olympiádě (má osobní rekord „jen“ 2:17:13), se mnoho diváků pozastavuje nad tím, že televize sledovala jen absolutní špičku a český boj o limity téměř ignorovala. Petra Pastorová pak získala titul naprosto stranou pozornosti kamer i redaktorů.

„Co se týče televizního přenosu, dle mého, žádná sláva! V podstatě jsem stále viděl skupinu vedoucích běžců, párkrát vedoucí běžkyni, která nakonec nedoběhla, dvakrát nebo třikrát Pavla Nedvěda, párkrát had běžců. Co mi chybělo, bylo to, že jsem vůbec neviděl naše nejlepší maratonce v průběhu závodu,“ kritizoval přenos na svém facebooku mistr ČR v maratonu z roku 1993 Pavel Baběrád.

„Kdy se nám poštěstí vidět v přímém přenosu snahu našich nejlepších splnit limit na OH? To televize prokoučovala! To nemohla mít jednu kameru navíc, která by jejich snažení sledovala? Ještě že se to Honzovi podařilo – paráda! O našich nejlepších běžkyních ani nemluvě. Ty jsem zkrátka neviděl vůbec,“ nešetří kritikou Baběrád.

Co se naopak povedlo, bylo angažmá mladého moderátora na Staroměstském náměstí, který dokázal vyburcovat diváky. Řval do mikrofonu, skákal a dokázal tak vytvořit odpovídající kulisu pro vynikající výsledky všech běžců.

Kdo dokončil, zaslouží si jednoznačně obdiv. Gratulujeme všem!

Výsledky

Foto 213× – Karlův most a cílové snímky, BezvaBĚH.cz

Záznam České televize