A je to tu zase. Období tmavých rán, brzkých večerů a dlouhých nocí. A také lesů plných hald zrádného opadaného listů ukrývajícího všechny ty kameny a kořeny a díry a klacky, které ale lákají k proběhnutí, když jsou teď o tolik prostupnější. Oboje připomíná, že se nám blíží Vánoce – a s nimi i nesmrtelná otázka: „Tak co by sis letos přál/a?“ případně povzdech: „Já už fakt nevím, co jí/mu pořád kupovat.“ A nemohla by dvě mouchy jednou ranou (dárek i minimalizaci hrozících pádů) vyřešit čelovka Fenix HM65R-T? Tak se na to podívejme.

HM65R-T (jestli se v číselných a písmenných kódech ztrácíte, nebojte se, je to jediná se dvěma reflektory a červeným popruhem) je sesterskou čelovkou HM65R, o které jsem psala před rokem. Jsou si velice podobné, v pár věcech se nicméně liší a na ty se postupně podíváme. T v názvu HM65R-T označuje „trail“. Je to tedy čelovka určená primárně do terénu – ideálně na běh, turistiku nebo kempování (výborně se dle slov jednoho z dětí osvědčila na skautské výpravě). Nás, pochopitelně, zajímá především běh.

HM65R-T má tělo z lehké magnéziové slitiny které je podle výrobce o třetinu lehčí než hliník. S baterií váží 141 gramů, tedy o šest gramů méně než její starší sestra, což na první pohled nevypadá jako moc, ale pokud máte světlo na hlavě velkou část noci nebo třeba i celou noc, pronese se každý gram.

Součástí balení je nabíjecí Li-ion akumulátor typu 18650 s kapacitou 3400 mA (výrobce zvolil ústupek z dřívější kapacity 3500 mA, aby nemusel čelovku zdražovat). Čelovka se nabíjí přes USB-C konektor, který se nachází na zadní straně těla a chrání jej pro Fenix typická gumová krytka. Úplně vybitá čelovka se nabije zhruba za tři hodiny. Šikovná je signalizace stavu baterie – jednoduše stačí stisknout jedno z tlačítek, kterými se čelovka zapíná, a modré diody umístěné mezi tlačítky vám ukážou, jak moc nebo málo šťávy vám ještě zbývá. USB kabel, který je součástí balení, má sympatickou nepředimenzovanou délku, takže vám v případě potřeby nebude zabírat v batohu moc místa.

Čelovku je nicméně možné napájet také dvěma jednorázovými bateriemi CR123A. I to je sympatické řešení – ne vždycky má člověk možnost píchnout čelovku do zásuvky a může se stát, že externí zdroj budete potřebovat pošetřit na jiná, podobně nezbytná zařízení (mobil, hodinky, navigaci), případně se stane, že dojde energie i jemu. Náhradní baterie člověk vždycky unese nebo koupí na každé pumpě nebo ve večerce. HM65R-T má tedy stejně jako její sestra dva reflektory, které dohromady dokážou zajistit sílu až 1500 lumenů (u velkého je uváděno maximum 1300 lumenů a u malého 400 lumenů, pokud svítí zvlášť, v případě, že jsou zapnuté oba, pak 1150 a 350 lumenů) a dosvit na 170 metrů.

Disponuje šesti různými režimy svícení – každý reflektor třemi –, které je možné různě kombinovat a které mají také různou výdrž. Na nejvyšší výkon (1300 lumenů) by měl hlavní kužel čelovky podle výrobce vydržet svítit čtyři hodiny, na střední (400 lumenů) dvanáct hodin a na nejnižší (130 lumenů) pak čtyřiadvacet hodin. Rozptylové světlo menšího reflektoru by mělo adekvátně vydržet při nejvyšší síle 400 lumenů dvanáct hodin, na 70 lumenech 36 hodin a 5 lumeny se můžete svítit 300 hodin. V lese se dá vcelku pohodlně orientovat na kombinaci 400 a 350 lumenů, tedy na prostřední výkon kuželovitého světla a nejvyšší rozptylového. Je nicméně nutné, nebo alespoň já musela, svítit si oběma reflektory naráz – jen kuželovité světlo, které ozařuje patnáctistupňovou výseč, se při běhu nepříjemně houpe ze strany na stranu. Ve chvíli, kdy zapnete i rozptylové světlo, jež připojí výseč o 95 stupních, tento pocit zmizí.

Čelovka si při delším používání sama tlumí intenzitu jasu, aby zajistila, že bude svítit déle.

Každý reflektor má samostatné gumové tlačítko s hrubším povrchem, takže ani se zpocenýma nebo ztuhlýma rukama pod prsty neklouže. Osobně bych ocenila, kdyby byla tlačítka od sebe na dotek rozeznatelná a já věděla, které zrovna upravuji. Jasně, zní to, jako kdybych byla blbec, který si plete levou a pravou ruku (což obzvlášť po mnohahodinových nočních bězích nemůžu upřímně rozporovat), ale opakovaně se mi stávalo, že jsem jednou rukou upravovala intenzitu světla a druhou mávala před čelovkou, abych se ujistila, který z reflektorů jsem zrovna nahmátla.

Bílý jas čelovky při kratších výbězích kolem dvou hodin nijak nevadil, osobně jsem větším příznivcem žlutého světla, ale to je pouze individuální preference.

Stejně tak je otázka individuální preference i typ popruhu. Na rozdíl od starší sestry je HM65R-T vybavená novým typem popruhu, o němž jsem básnila u modelu HL18R-T. Ten je oproti starším typům popruhů širší, měkčí a hlavně má unikátní systém utahování přes kolečko. Mé počáteční nadšení se s používáním jen prohloubilo – popruh uvolníte vycvaknutím kolečka. Po nasazené na hlavu kolečko zacvaknete a točíte, dokud vám čelovka hezky nesedí. Voilà, už žádné složité šoupání přezkou, skřípnuté vlasy nebo, má ty hrůzo, úplně rozpadlé popruhy. Velice snadno ho upravíte, když přidáte na hlavu třeba kulicha. Popruh je navíc potištěný nezbytnými reflexními prvky a je prodyšný.

Co mně osobně chybí je středový popruh přes hlavu – na to, aby jej čelovka neměla, mi přijde dost těžká. Na druhou stranu je díky jeho absenci o poznání skladnější, takže je to opět něco za něco a samozřejmě se najde dost běžců, které středový pruh irituje a čelovky s ním nevyhledávají.

Náklon kuželů světla zajišťuje kloub s drážkami, které skvělé drží, jak čelovku nastavíte, tak bude svítit – sklopit se dá o celých 45 stupňů. Ke zbývajícím parametrům stojí ještě za zmínku, že je nárazuvzdorná – to ocení obzvláště ti, kdo mají tendence prokládat výběhy leteckými vložkami –, vodotěsná (testováno dle výrobce v hloubce dvou metrů po dobu třicet minut, čili na potápění to není, slejvák zvládne v pohodě) a prachotěsná. U sesterské čelovky jsem zaznamenala při opakovaném používání problém s výdrží baterie, která neodpovídala časům uváděným výrobcem. Při letním pokusu o zdolání výzvy PVLH24 nevydržela plně nabitá HM65R ani celou noc a krátce před úsvitem ji musel střídat záložní model (a pro úplnost dodám, že Fenix HM61R Amber vydržela celou noc bez zakolísání), což ale nemusí být nutně platné pro celou řadu. Při pročítání ohlasů jsem musela konstatovat, že to bude spíš problém konkrétní baterie, než tohoto modelu obecně. Jak to bude s HM65R-T ukáže – doufejme – letošní Pražská stovka. Vidět pořádně na cestu je naprostý základ, neboť noci jsou, jak známo, temné a plné hrůz. Fenix HM65R-T je výkonná, kompaktní čelovka s intuitivním ovládáním, která vám pomůže se – alespoň na té běžecké – cestě vyvarovat zbytečných zakopnutí a pádů.

Fenix HM65R-T

  • Výkon 1500 lm
  • dosvit 170 m
  • Rozměry čelovky: 3,9 cm x 4,7 cm x 8,0 cm
  • Hmotnost: 141 g s akumulátorem, 91 g bez něj
  • Max výdrž 300 hod
  • Napájení 2× CR123A, 1× 18650, USB dobíjení
  • Počet režimů 6
  • Barva světla Denní bílá (5500–6500 K), Neutrální bílá (4000–5000 K)
  • Vodotěsnost IP68 (ponor 2 m)
  • Světelný zdroj Cree XP-G2, Luminus SST-40
  • Záruka pět let na čelovku a dva roky na akumulátor
  • Doporučená cena: 2699,–