Kvalitními časy se blýskli všichni medailisté v listopadovém Běhu na 2 míle ve Zlíně.

Závod mužů vyhrál sedmadvacetiletý Petr Veselský (ASPOT Hulín), který dosáhl v 3,2 kilometrovém závodu na rovinaté trati v Přílukách času 10:42. Pro druhé místo si doběhl se čtyřsekundovou ztrátou Andrej Višněvský z pořádajícího klubu Sri Chinmoy marathon Team Zlín, bronz bral za čas 10:49 další vytrvalec ze Zlína Svatopluk Janečka. Čtvrté místo obsadil Pavel Trňáček (Zlín, 11:33), na páté příčce byl klasifikovaný Libor Reich (Mattoni Freerun Zlín, 11:52).

,,Po delší době se v čele dvoumílového závodu v Přílukách vytvořila tříčlenná skupina. A protože nefoukal vítr, tak jsme se s Veselským a Janečkou střídali ve vedení. Na obrátce bylo zaparkované auto, proto byl závod o pět metrů kratší,“ informuje stříbrný vytrvalec v cíli Andrej Višněvský, který je také jeden z pořadatelů zlínských dvoumílových běhů.

Ten také upozornil na rozhodující moment. ,,Petr Veselský 600 metrů před cílem zrychlil tempo a definitivně se probojoval na první místo,“ prozradil Višněvský.

Zajímavostí je, že si v Přílukách zazávodil i pětaosmdesátiletý Vladislav Knebl, který hájí barvy týmu Toma Otrokovice. Pořád vitální veterán si zaknihoval čas 24:35.

V závodu žen v příjemném listopadovém počasí zvítězila devětadvacetiletá Tereza Křenová, která si pro první příčku doběhla v čase 13:22. Stříbrná byla o osmapadesát sekund pomalejší Vanda Dospíšilová z týmu Nabombíme to!, třetí skončila Marcela Paveláková (všechny Zlín, 14:59).

,,Tereza běžela svižným tempem. Na trati předvedla výborný výkon a v cíli jí byl odměnou osobní rekord na dvě míle,“ chválil Andrej Višněvský nejlepší ženu v Přílukách.

Také šestý letošní Běh na 2 míle ve Zlíně byl specifický v tom, že se v něm na základě koeficientu Českého atletického svazu hodnotil nejlepší výkon, v němž byl rozhodující poměr věku a výsledného času. V tomto měření sil brali prvenství 49letý zlínský Svatopluk Janečka (10:49) a čtyřiasedmdesá­tiletá Anežka Janečková (AK Zlín, 18:10).

V Přílukách na 800 metrové trati poměřily síly rovněž děti. Závod kluků ovládl desetiletý Matěj Trňáček ze Zlína (3:11). V kategorii holek získala zlatou příčku v osobním rekordu za čas 4:27 běžkyně z krajského města Adriánka Sklenářová.

Listopadový zlínský běh na 2 míle doprovázelo slunečné, ale chladné počasí. Teploměr ukazoval 2°C. Ve všech závodech se ho zúčastnilo celkem 56 běžců. Z toho bylo 34 mužů, 17 žen a 5 dětí.