Jsou to odvážní kluci a tak to má být. Napsali mi v pátek do mejlu: „Dobrý den, chtěli bychom startovat na Starobělských Lurdách, jsme dva profesionální atleti. Je to od nás zřejmě troufalé, ale chtěli bychom se pokusit o pokoření traťového rekordu.“ Martin Kováčech, Lukáš Symerský.

Taková zdravá drzost se mi líbí, tak slovo dalo slovo a kluci se dnes dostavili do Bělského lesa.

Pak se děly věci, kluci vystartovali, přešel jsem třicet metrů do cílového prostoru, hodil pár vět s kámoši a už vidím v dálce, jak se kdosi rychle blíží a předbíhá davy pomalejších běžců.

Byli to samozřejmě svěřenci Vladimíra Černého, trenéra SSK Vítkovice. Nejprve se v cíli objevil Martin Ručka s časem 11:58.

Brzy po něm si pro celkové vítězství doběhl Martin Kováčech, který překonal dosavadní traťový rekord o neskutečných 16 vteřin, ten jeho zní 11:00,86 minuty. Famózní výkon.

Mužský rekord byl ale dnes překonán dvakrát, na celkovém druhém místě totiž skončil jeho stájový kolega Lukáš Symerský, který si zapsal čas 11:10 min. Dosavadní traťák držel od roku 2018 Vojta Podjukl z Hranic – 11:16.

Jde vidět, že trenér Černý je opravdu profík, protože má ve stáji hodně rychlé koně. A nejen rychlé, ale hlavně mladé, považte, vítězi je teprve 20 let, druhému 23 a třetímu 22 let. Pod 12 minut se ještě dostal Matouš Vrzala (11:59). Všichni čtyři reprezentují SSK Vítkovice.

„Starobělské Lurdy nikdy předtím neběžel. Od přátel jsem zaslechl, že trať je opravdu náročná, tak mi to nedalo a rozhodl jsem se také poměřit síly. Musím uznat, že profil trati nezklamal, prudké seběhy, příkré výběhy a hodně ostrých zatáček, všechny tyto aspekty ztěžovaly rychlý běh. Taktika do závodu byla jednoduchá, překonat traťový rekord. Bylo však jasné, že to nebude jen tak, proto jsme do toho šlapali s Lukášem Symerským už od začátku. Také jsem nevěděl, jak na tom jsem v průběhu, protože neznám mezičasy na této trati. Nebyl čas nad ničím přemýšlet, musel jsem běžet co to dá. Při sebězích jsem se snažil trochu odpočinout, ale zároveň jsem věděl, že je třeba to pustit, proto jsem častokrát sbíhal s hrůzou v očích. Na závěr bych řekl, že jsem si závod nesmírně užil a doporučuji ho všem, kteří rádi testují své limity,“ řekl po závodě vítězný Kováčech.

Mezi ženami byla situace klidnější, pro třetí vítězství v řadě si doběhla Sylvie Štiglerová (USK Praha) v čase 13:37. Sylva běžela Lurdy po šesté a po šesté stála na bedně.

Druhá, podle očekávání, skončila Lucie Vikartovská (SSK Vítkovce), dokončila za 14:01, třetí v cíli pak byla Kutějová Barbora (Silesian runners) – 14:45.

Že se dá dobře běhat i v pozdějším věku, dokázal Jaroslav Navrátil, když zvítězil v kategorii šedesátníků za 15:06.

Sedmých Starobělských Lurd se zúčastnilo 612 běžců a kondičních chodců.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří si přišli do Bělského lesa zazávodit a něco udělat pro své zdraví. Zvláště si cením běžců, kteří kvůli třem kilometrům vážili cestu z takové dálky jako je slovenský Prešov (Maras Team) nebo třeba běžci z Pardubic.

Zvláštní uznání si zaslouží taky naši dobrovolníci, brigádníci a žáci Střední školy společného stravování z Ostravy-Hrabůvky.

8. Starobělské Lurdy se budou konat 13.11.2022.

Výsledky