Dvaadvacetiletý Filip Vabroušek zvítězil v 7. ročníku městského běhu Kovářská pětka ve Zlíně. Člen týmu Sykora running dosáhl v sobotním závodu dlouhém 5 kilometrů na trati v bývalém Baťovském areálu, času 16:36. Stříbrnou příčku obsadil s osmnáctisekun­dovou ztrátou Matěj Beníček z Malenovic (KESBUK), třetí místo bral za čas 17:22 Jan Kábela (SP Malenovice). Jiří Červenka ze stejného klubu skončil v čase 17:31 čtvrtý a Svatopluk Janečka (TJ SKI Turist Velké Karlovice, 17:34) byl pátý.

FILIP VABROUŠEK DOLAĎOVAL FORMU NA ROVINÁCH U DŘEVNICE

,,Formu na Kovářskou pětku jsem v pátek dolaďoval rozběháním po rovinkách u řeky Dřevnice a poté krátkým výklusem domů,“ svěřil se Filip Vabroušek.

Vytrvalec z Malenovic chtěl v bývalém Baťovském areálu obhájit prvenství z roku 2016 a 2018.

,,Hned po startu se vpředu vytvořila tříčlenná skupina. Ovšem na konci prvního kilometru jsme na čele zbyli už jenom s Matějem Beníčkem. Matěj poté udával tempo, já jsem ho na první příčce občas vystřídal. Na konci čtvrtého kilometru jsem ale zrychlil tempo a definitivně jsem se probojoval na první místo a pak už jsem až do cíle na vedoucí pozici kontroloval svůj náskok,“ upozornil na klíčové momenty Vabroušek, který závod zvládl skvěle takticky a absolvoval ho bez krize.

JANA ŽALUDKOVÁ SE NA PRVNÍ MÍSTO PROBOJOVALA PO 500 METRECH

Závod žen ovládla v čase 20:31 pětačtyřicetiletá Jana Žaludková ze Zlína. Druhou pozici obsadila se ztrátou osmnácti sekund Eva Kučerová z Lukova, bronz si pověsila na krk Jarmila Hastíková (FORCE Zlín, 21:02). Čtvrtá doběhla další atletka z krajského města Adéla Stavinohová (21:14), zisk páté příčky si na Valašsko do Slavičína odvezla Helena Chromeková (Slawex runners, 21:54).

Jana Žaludková bydlí pět minut od Baťovského areálu. Proto si v jednom z oblíbených závodů zpříjemnila sobotní dopoledne.
,,Po startu běžela svižně Adéla Stavinohová. Po 500 metrech jsem ji však předběhla a poté jsem na vítězné pozici zůstala až do cíle,“ prozradila Žaludková, která si na podzim užívá každý závod.
,,Všechny mě nabíjí energií. Časy, ani výkony v nich ale neřeším,“ přiznala ještě vytrvalkyně ze Zlína.

V BAŤOVSKÉM AREÁLU SI ZAZÁVODILO 182 BĚŽCŮ

Letošní Kovářské pětky pořádanou Kovárnou VIVA se zúčastnilo 135 běžců a běžkyň. Na juniorské 1900 metrů dlouhé trati se představilo dalších 15 atletů. Ve Zlíně si zazávodilo na tratích 180 metrů a 360 metrů také 32 dětí.

,,V loňském roce se Kovářská pětka kvůli koronavirovým opatřením nekonala. Proto nás letos po roční pauze potěšil velký zájem běžců o náš tradiční listopadový závod,“ pochvaloval si jeden z pořadatelů Zbyněk Rozsypal.

DALŠÍM ZÁVODEM ZE SERIÁLU BĚHY ZLÍN BUDE MIKULÁŠSKÝ BĚH

Kovářská pětka byla zařazená do seriálu Běhy Zlín 2021. Dalším závodem z tohoto seriálu bude zlínský Mikulášský běh, který se koná v sobotu 4. prosince. Veškeré informace k tomuto závodu jsou na webu www.behyzlin.cz.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V KOVÁŘSKÉ PĚTCE 2021:

  • Muži do 39 let: Filip Vabroušek (Sykora running) 16:36
  • Muži do 49 let: Jan Kábela (SP Malenovice) 17:22
  • Muži do 50 let: František Dosoudil (Fénix sport) 18:23
  • Muži nad 50 let: Ivo Jurygáček (Malenovické podhradí) 23:53
  • Junioři: Ondřej Hubáček (Bílovice) 19:37
  • Ženy do 39 let: Eva Kučerová (Mattoni Freerun Zlín) 20:49
  • Ženy do 49 let: Jana Žaludková (Zlín) 20:31
  • Ženy nad 50 let: Eva Solařová (Solario team) 28:33
  • Juniorky: Linda Šilberská (Titan Trilife Zlín) 22:26