Letošní vítěz Velké ceny východních Čech v bězích Pavel Jelen z BK Náchod vyhrál Běh městem Hradec Králové.

Pětiokruhovou rovinatou trať o délce 9,7 kilometru po celotraťovém souboji s Jiřím Milerem z Mladé Boleslavi, nejlepším veteránem závodu, dal za 31:56. Druhý ztrácel čtyři desetiny sekundy.

Od startu běžela na čele trojice, kterou do polovinu tvořil ještě Milan Janata – 32:38. Při náběhu do cílové rovinky měl Pavel Jelen malý náskok, ale Jirka Miler je proslulý svým finišem a stačil se ještě dotáhnout na úroveň vedoucího závodníka, ale ten jeho atak odvrátil.

V soutěži žen vyhrála ve stylu start cíl česká reprezentantka Gabriela Veigertová z Jičína, celkově byla šestá za 35:24.

Druhá byla domácí Taťána Metelková, která nově hající barvy BK Náchod – 38:00, a vítězství nad 45 let. O třetí místo si to rozdaly nejlepší ženy 35–44 let. "Úvod patřil obhájkyni prvenství v absolutním pořadí ve Velké ceny Denise Kozákové startující za Nový Hradec – 40:7, ale koncovku měla lepší Eva Šimonovská 39:43.

Letitý traťový rekord drží z roku 1999 legendární Ukrajinec Alexandr Kuzin, který tehdy v tréninkovém tempu dal 30:07. Kuzin se poté zúčastnil i maratonu na olympijských hrách. O deset let později překonala další letitý traťák domácí Taťány Metelkové 34:48 Anna Pichrtová časem 34:08.