Další ročník celoroční běžecké soutěže Velká ceny východních Čech v bězích vyhráli Pavel Jelen z BK Náchod a Denisa Kozáková startující většinou ještě za Hvězdu Pardubice.

33. ročník měl být zahájen v březnu, ale rozjel ji až 14 závod ve Vysoké nad Labem 30. května. Trochu symbolicky na nedaleké Kunětické hoře se v polovině listopadu uskutečnilo poslední klání.

Pavel Jelen vyhrál doslova ve stylu start cíl. Uspěl hned ve Vysoké nad Labem a nikoho do průběžného vedení nepustil. Druhý byl obhájce prvenství a letos opět vítěz Českého poháru v běhu do vrchu František Vagenknecht z Nové Paky, vítěz 40 – 44 let, a třetí František Buřil z Vidochova, vítěz 55 – 59 let.

Zajímavější průběh měla soutěž žen. Ve Vysoké vyhrála obhájkyně prvenství Denisa Kozáková, pak chvíli vedla Anna Krátká ze Svitav, dvojnásobná vítězka, nakonec čtvrtá, jelikož se nyní spíše věnuje svému pejskovi.

V létě šla do vedení Eva Vejběrová z Hradce, desítky běhala kole 45 mnut, a zdálo se že je vymalováno. Ale člověk míní, zdraví to mění. Eva byla letos nejlepší v Hradeckém poháru, ten však končil již v září. Poté se dostavily problémy se zády a Eva na podzim, kdy bylo nejvíce závodů, vůbec Velkou cenu neběhala. Nakonec v posledním klání přišla i o vyhodnocované páté místo, které ji vzala Marta Fenclová z Pardubic. Denisa šla pak do vedení, ale po vlažném jaru chytla druhý dech Jitka Kábrtová ze Studnice na Náchodsku a donutila Denisu absolvovat i běhy, které normálně nešla. Ve vzájemných soubojích v závěru soutěže uspěla Denisa.

„Musím hlavně poděkovat svému mentorovi, který mě vyhecoval některé šílenosti jít.“ Odměnou jí byla nejen finanční prémie od pořadatelů, za absolutní prvenství a ještě za vítězství v kategorii 35 – 44 let, ale i extra finanční odměna pro celkovou vítězku v hodnotě dvou tisíc od speciálního sponzora této kategorie.

A kdo letos ve Velké ceně chyběl ? Běhat třeba přestal závodně osmdesátník Milan Vorel ze Slatiňan. Odešel po autonehodě na kole další pravidelný bedničkář Ludvík Šteinc z Vrchlabí, oslavil letos osmdesátku.

Za vzpomínku stojí rovněž tragicky zesnulý při jízdě na bicyklu nadějný osmnáctiletý Antonín Staněk, který absolvoval jeden soutěžní závod a bodoval v něm absolutně v elitní desítce.