Vytrvalci z Vysočiny, Jaromír Hradecký ze Skutče a Olga Krčálová z Polné (oba na foto), vyhráli na hlavní okruhové trati o délce 33,3 kilometru se součtem stoupání přes kilometr vyprodaný čtvrtý ročník Čertovského wintertrailu v Hamru na Jezeře v Libereckém kraji. Před závodem sice drobně pršelo, ale na závod přestalo. Teplota příjemná, trať byla i měkká, místy kluzká a nádherně podzimní. Tento závod je mladším bráchou také tradičně vyprodaného Čertovského ultratrailu, který na tratích o délce 66,6 km, vede z hradu Houska přes hrad Bezděz, vrch Ralsko do Hamru a má součet stoupání cca 1,8 kilometru, a 33,3 kilometru, ta startuje v půlce dlouhé trati a vede přes Ralsko, uskuteční v sobotu 4. června 2022, registrace budou spuštěny v prosinci 2021.

Jaromír se rozhodl startovat až týden před Čertovským wintertrailem, když vyhrál krosový běh na pardubické Kunětické hoře. „V listopadu bych rád dal Čertovskej wintertrail a 11. prosince ještě maraton Praha – Dobříš (běží se tam i desítka), kde jsem byl v minulých letech druhý a třetí. Myslím si, že letos forma je a dalo by se na obou závodech uspět. Navíc pořadatelé v Praze zachovali loňský formát, vybíhat se bude individuálně mezi 8 a 11 hodinou, takže akce by se měla uskutečnit,“ uvedl na Kuňce. Jaromíra lze letos nazvat jedním z nejúspěšnějších vytrvalců Pardubického kraje. V září vyhrál prestižní Pardubický půlmaraton. Stal se i celkovým vítězem seriálu Běhej lesy.

Do závodu šel s jednoduchou taktikou. Běžet s Daliborem Bartošem, ten byl na Kuňce třetí, který však šel kratší závod na 18 kilometrů, a pak to rozbalit. Start obou tratí byl společný a dělily se po 10 kilometru. „S Daliborem nás běželo více, ale i když byla trať perfektně označená, v tom fofru jsme si všichni zaběhli a rázem jsme vlastně začínali od nuly,“ řekl k průběhu závodu. Do cca 25 kilometru s ním běžel druhý (2:53:35 hodiny) Jan Francke. Vítězný čas měl hodnotu 2:50:43. Před dvěma lety dal David Zeman 2:53:12, ale v roce 2018 zapsal náš současný nejlepší vytrvalec Vít Pavlišta 2:26:45, vyhrál i první ročník v roce 2017.

A jaké byly dojmy Jaromíra Hradeckého v cíli: „Byla to pecka. Takhle si představuji trailový závod. Ne že se to dá do názvu a pak je jen pár trailových kilometrů. Tady byla trailová celá trasa. Prostě super. Vážně začínám uvažovat, že bych se sem vydal zkusit ještě letní variantu. Je to fakt pro mě velká výzva, takové dálky běžně neběhám.“

Olga Krčálová, letos vyhrála třeba Březinskou 50, byla druhá na Tatranské šelmě (50 km) a v září vyhrála 70 km po Žďárských vrších, se necítila v optimální pohodě. „Čtrnáct dní mám problémy s kolenem. Dala jsem relativně klid a nasadila nějakou léčbu. Kdyby to nešlo, tak půjdu jen krátkou trať,“ uvedla před startem (pořadatelé umožňují i během závodu změnit délku tratě). Ale Olga závod zvládla, když šla na nejvyšší stupeň bylo vidět, že její chůze není bez problémů, a navíc vyhrála v novém nejlepším ženském čase. Celkově byla na 13. místě za 3:17:46. I druhá v cíli Magdalena Čejková překonala starý traťák – 3:20:49, celkově 17. místo. Třetí byla Eugenia Boffo za 3:29:41. „Bolest asi překonaly endorfiny z tohoto krásného závodu,“ řekla v cíli Olga.

Dalibor Bartoš z Jablonce nad Nisou byl před dvěma roky na 18 kilometrech se součtem necelých pět set metrů třetí, o prvenství přišel díky zakufrování na poslední kontrole na zřícenině hradu Děvín. Letos vyhrál bezkonkurenčně v osobáku za 1:20:49. Před druhým Václavem Hladíkem měl náskok přes pět minut. Nejlepší žena Tereza Macháčková byla celkově pátá za 1:34:50. V roce 2019 zde startovala Zuzka Kocumová, která zapsala 1:29:11.

Limit závodu byl sedm hodiny a ten v pohodě dala i dvojka uzavírající výsledkovou listinu Lucie Seifertová s Janem Troníčkem – 6:45:15, takže krátkou trať šlo dát i turisticky a zde startovní pole uzavíraly časy těsně nad čtyři hodiny.

Ohlasy jsou jenom pozitivní. Navíc bylo tradičně připraveno super zázemí s neskutečným množstvím jídla, studeného i teplého, a to samé lze říci i o pitném programu, oprávněně má závod i podtitul gastrotail. „Běžela jsem letos poprvé a doufám, že ne naposledy. Moc jsem si to užila a ráda bych celému pořadatelskému týmu poděkovala za jeho práci a skvělou atmosféru jak na trati, tak v prostoru start/cíl,“ uvedla třeba třetí žena krátké trati Kateřina Nevřelová (1:44:31).

Výsledky