V sobotu 27. listopadu se ve Valašském Meziříčí uskuteční mistrovství České republiky v přespolním běhu. Pořadatelem je atletický oddíl SKM Valašské Meziříčí. Na pořadu jsou mistrovské závody kategorie mužů, žen, juniorů a juniorek.

Šampionát v krosu se koná od roku 1969, letošní hostitel ho na Valašsku přivítá poprvé v historii.

,,Závod mužů proběhne na tratích 4 kilometry a 10 kilometrů. Na kratší trati z těchto distancí se představí také ženy. Junioři si o tituly zazávodí v šestikilometrovém závodu, juniorky budou bojovat na trati dlouhé 4 kilometry. Na startu se objeví i účastnice letošní letní olympiády v Tokiu Tereza Hrochová,“ informuje za pořadatele Jiří Kadla.

V rámci krosového mistrovství České republiky se od 10 hodin poběží vložený kilometrový závod přípravky a od 10.30 hodin dvoukilometrový závod žactva.

,,Oba ale nejsou součástí českého šampionátu v přespolním běhu,“ upozorňuje Kadla. Trať je připravená v okolí valašskomeziříč­ského fotbalového stadionu v Žerotínově ulici. Nejúspěšnějšími vytrvalci na mistrovství České republiky v přespolním běhu jsou Milan Kocourek a Vlastimil Zwiefelhofer. Oba získali sedm titulů. Stejný počet zlatých medailí vybojovala mezi ženami Božena Sudická-Vykydalová.

V loňském roce se český šampionát v krosu konal v Běchovicích. Na předměstí Prahy mezi muži získal český titul Jiří Homoláč (VSK Univerzita Brno), v ženách se z první příčky radovala Tereza Hluchá (TJ Sokol Opava).

ČASOVÝ PROGRAM MISTROVSTVÍ REPUBLIKY V PŘESPOLNÍM BĚHU 2021:

(Valašské Meziříčí, sobota 27. listopadu):

12:30 Slavnostní zahájení 12:45 Závod mílařů (4 kilometry) 13:45 Závod vytrvalců (10 kilometrů) 14:40 Závod juniorek (4 kilometry) 15:10 Závod juniorů (6 kilometrů)