Ani chladné sobotní ráno v Bělském lese neodradilo na 145 závodníků, aby se přišli rozloučit a uzavřít tak letošní, respektive loňskou odloženou sérii závodů Rundál.

Nejprve si zazávodily děti, a to na tratích od 300 m, 400 m, 500 m do 1200 m. Zde byli nejúspěšnější Gabriela Kalitová, Martin Melichar Cyklokramo Suchdol n. O., Martina Kochánková, Albert Schmida, Julie Biolková, Michal Mazáč AKEZ Kopřivnice, Agáta Holubová AKEZ Kopřivnice, Adam Bolek Atletika Poruba.

V deset hodin se na trať vydali dorostenci a dorostenky, na ty čekalo 1800 m. Zde zvítězili závodníci SSK Vítkovice Saša Tobola (6:24) a Natálie Ester Kašná (7:55), které je teprve 9 let. Před polednem přišel na řadu hlavní závod, který vede napříč celým Bělákem a na všechny čekalo 4,9 km asfalto-šotolinové trati.

Nejprve vyběhly ženy. Zde byly favoritky Hanka Legerská SSK Vítkovice a Market Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice. Do druhého kilometru běžely holky spolu, ale poté se Hanka urvala a doběhla si pro vítězství v čase 19:29, Market tak skončila stříbrná 19 s za ní (19:48). Pro bronz si doběhla dnes výborně běžící Marťa Mazáčová BK Příbor (20:54).

Úderem dvanácté hodiny se na trať vydali chlapi. Zde od začátku šlo do čela trio Dan Juříček SSK Vítkovice, Standa Záleský a Mirek Mokroš. Ještě 700 m metrů před cílem nebylo úplně rozhodnuto a borci běželi v 5 m odstupech. Finiš tak nejlépe zvládl Dan (17:42), druhý skončil Standa (17:54) a třetí Mirek (18:02).

Na každého běžce v cíli čekala krásná účastnická medaile a kdo absolvoval všechny čtyři závody si tak může poskládat obrazec, který všechny medaile dohromady tvoří. Samozřejmě byl připraven horký čaj a mikulášské perníčky a sladkosti. Okolo jedné proběhlo vyhlášení vítězů napříč všemi kategoriemi, pro které byly připraveny ceny a prize money. Proběhlo také vyhlášení celého Seriálu Rundál 2020.

Zde zvítězili ve svých kategoriích: Gabriela Kalitová, Martin Melichar Cyklokramo Suchdol n. O., Martina Kochánková, Albert Schmida, Julie Biolková, Vladislav Mazura, Agáta Holubová, Hynek Svoboda FBC Tigers Poruba, Natálie Ester Kašná SSK Vítkovice/BK Ludgeřovice, Alexandr Tobola SSK Vítkovice, Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice, Petra Kobělušová, Stanislav Záleský, Milan Ščibráni a Dan Šindelek MK Seitl Ostrava.

Velký dík opět patří partě pořadatelů Honzy Šrajera, že i přes všechny opatření se odložený ročník 2020 zdárně doběhal.

Výsledky