V neobvyklém formátu, odpovídajícímu však dnešní době, probíhá třetí ročník Vánočního půlmaratonu v Hradci Králové. Přímo na trati závodu budou pořadatelé měřit čas v neděli 19. a 26. prosince od 10 do 16 hodin. V Hradci jsou nyní přes den teploty nad nulou, takže i vzhledem k předpovědi počasí lze očekávat, že se poběží na trati bez sněhu.

Mezi přihlášenými na neděli 19. prosince je i nejlepší vytrvalec Královéhradecka Drahomír Randa ze Stěžer. Drahomírovi je sice už 47 let, ale letos mimo jiné vyhrál absolutně v traťovém rekordu Vysokomýtský půlmaraton (1:15:31). Týden před startem ve Vánočním půlmaratonu si dal v Rychnově nad Kněžnou dráhovou pětku, která však kvůli sněhu měla spíše délku 5,1 kilometru, a v čase 16:16 byl celkově druhý, když ho dokázal porazit o 14 sekund pouze nejlepší český orientační běžec.

Centrum závodu bude v hradeckých lesích u bufetu U Vlka, kam je nutno dojít pěšky od parkoviště u hradeckého lesního hřbitova, městská část Malšovice. Jezdí tam i přímá linka městské dopravy číslo 9 od hradeckých hlavních nádraží.

Závod se uskuteční na sedmikilometrovém převážně lesním rovinatém okruhu, Vypsána je soutěž na 7 a 21 kilometrů. Navíc na půlce je ještě vypsána kategorie tříčlenných štafet, minimálně jeden člen musí být žena. Registrace do závodu je na stránkách http://neflakejse.cz.

„Vyhlašovat budeme tři nejlepší muže a ženy v absolutním pořadí v závodech 21 km i 7 km a tři nejlepší smíšené štafety. Podmínkou pro zařazení do soutěže o věcné ceny je nutné závod odběhnout na oficiální trati závodu. Tři nejrychlejší závodníky budeme po ukončení soutěže kontaktovat na email, nebo telefonní číslo uvedené v přihlášce a domluvíme se s nimi na předání cen.“

Je však připravena i další možnost pro ty, kterým tento termín nevyhovuje a chtějí si zasoutěžit o ceny: „V královéhra­deckých městských lesích bude v termínu od 14. 12. 2021 do 2. 1. 2022 označena trasa závodu a každý si ji odběhne kdykoliv v tomto termínu sám s hodinkami vybavenými GPS, nebo s mobilem a zapnutou aplikací Strava, tak aby nám po závodě mohl poskytnout důkaz o odběhnutí celé trasy a informaci o dosaženém času.“ Trasa je nyní v lesích vyznačena.

Před dvěma lety vyhrál Vánoční půlmaraton v traťovém rekordu Američan žijící u nás Daniel Noah (1:13:45), který má za mlada desítku pod třicet minut. V ženách byla nejlepší Anetka Khýrová ze Dvora Králové nad Labem za 1:24:24