Už 33. ročník silničního městského Štědrovečerního běhu pořádají v pátek 24. prosince v Luhačovicích. Ten se koná v místní Zahradní čtvrti, kde je start i cíl tohoto tradičního a oblíbeného vánočního sportovního podniku. Dvaatřicátý ročník tohoto závodu v roce 2020 se běžel jen demonstrativně a na dvoukilometrové trati se ho zúčastnilo zhruba 50 běžců.

Pořadatelé vypsali kategorie pro muže, ženy, veterány, veteránky, juniory, juniorky a také pro děti. Ti nejmladší si to podle věku rozdají na tratích od 300 metrů do 600 metrů.

,,Senioři, seniorky, junioři a juniorky poběží hlavní závod dlouhý 2 kilometry. Jeho startovní výstřel je naplánovaný na 13 hodin,“ upozorňuje Libor Slezák, hlavní pořadatel nejstaršího běžeckého závodu v novodobé historii v Česku.

V posledním oficiálním ročníku závodu v roce 2019 se ve všech kategoriích představilo 142 běžců. Z toho bylo 46 mužů a 27 žen. Dětí si zazávodilo 69.

Závod mužů před dvěma lety vyhrál český reprezentant v orientačním běhu Vojtěch Sýkora (OOB TJ Slovan Luhačovice), který vybojoval první příčku za čas 5:17. Ženám kralovala rovněž nositelka barev OOB TJ Slovan Luhačovice Renata Hubáčková. Ta se blýskla časem 7:30.

Traťový rekord drží už z roku 2006 člen z pořádajícího luhačovického klubu orientačních běžců Dalibor Slovák. Ten před patnácti lety zaběhl čas 5:16.