V neděli 26. prosince od deseti do šestnácti hodin je možné na trati hradeckého Vánočního půlmaratonu si zaběhat se soupeři a nechat si změřit od pořadatelů čas.

Poprvé se organizovaně běhalo 19. prosince a stálo to za to. Počasí vyšlo, podobně má být i 26. prosince, trať je perfektně vyznačená. „Značením jsem strávil čtyři hodiny. Vzal jsem si k tomu kolo a žebřík,“ řekl pořadatel Jan Volár. Značky jsou skutečně umístěny tak, že není šance se k nim dostat a strhnout je. Základní rovinatý lesní okruh je sedmikilometrový, takže půlka jsou tři kolečka.

Průběžné výsledky nebyly ještě zveřejněny, ale asi jedinou jistotou je, že včele průběžného pořadí bude hradecký Keňan Drahomír Randa. Borec ze Stěžer, obec na okraji Hradce, vyrazil na trať jako pátý v pořadí a byl to frkot a podhled na jeho krásný běžecký styl stál za to. Drahomír půlku dal pod 1:15 hodiny.

Zda to bude na vítězství stačit není však jisté. Na trať se chystá několik borců zvučných jmen. Pozvání pořadatelů přijal olympijský vítěz v pětiboji David Svoboda a možnost se setkat s ním je dle ohlasů lákadlem především pro ženy. Přijet by měl i Jan Havelka, který vyhrál listopadovou hodinovku v Úpici. V neděli poběží také známý chrudimský vytrvalec Bořek Čejka.

Centrum závodu bude v hradeckých lesích u bufetu U Vlka, kam je nutno dojít pěšky od parkoviště u hradeckého lesního hřbitova, městská část Malšovice. Jezdí tam i přímá linka městské dopravy číslo 9 od hradeckých hlavních nádraží.

Závod se uskuteční na sedmikilometrovém převážně lesním rovinatém okruhu, Vypsána je soutěž na 7 a 21 kilometrů. Navíc na půlce je ještě vypsána kategorie tříčlenných štafet, minimálně jeden člen musí být žena. Registrace do závodu je na stránkách http://neflakejse.cz/…on/ .

„Vyhlašovat budeme tři nejlepší muže a ženy v absolutním pořadí v závodech 21 km i 7 km a tři nejlepší smíšené štafety. Podmínkou pro zařazení do soutěže o věcné ceny je nutné závod odběhnout na oficiální trati závodu. Tři nejrychlejší závodníky budeme po ukončení soutěže kontaktovat na email, nebo telefonní číslo uvedené v přihlášce a domluvíme se s nimi na předání cen.“

Je však připravena i další možnost pro ty, kterým tento termín nevyhovuje a chtějí si zasoutěžit o ceny: „V královéhra­deckých městských lesích bude v termínu od 14. 12. 2021 do 2. 1. 2022 označena trasa závodu a každý si ji odběhne kdykoliv v tomto termínu sám s hodinkami vybavenými GPS, nebo s mobilem a zapnutou aplikací Strava, tak aby nám po závodě mohl poskytnout důkaz o odběhnutí celé trasy a informaci o dosaženém času.“ Trasa je nyní v lesích vyznačena.

Před dvěma lety vyhrál Vánoční půlmaraton v traťovém rekordu Američan žijící u nás Daniel Noah (1:13:45), který má za mlada desítku pod třicet minut. V ženách byla nejlepší Anetka Khýrová ze Dvora Králové nad Labem za 1:24:24