O víkendu pokračoval SAUCONY Český pohár v běhu do vrchu dvojzávodem v Beskydech. V sobotu závodníci běželi z Papratné (místní část Frenštátu p. Radhoštěm) na Velký Javorník. V neděli byl na programu tradiční Běh na Radhošť, který byl jako první z letošních závodů do vrchu označen nejvyšší kategorií Super. Ve hře tak bylo více bodů do celkového hodnocení poháru.

Velký Javorník jasnou záležitostí

Sobotní běh na nejvyšší horu Veřovických vrchů bez větších problémů ovládl Tomáš Blaha z AK Kroměříž. Na trati dlouhé 8,9 km se součtem převýšení 580 m dosáhl času 35:15 a ustanovil tak nový traťový rekord. Nutno ale podotknout, že trasa závodu se počínaje r. 2009 změnila, dříve se startovalo od frenštátských můstků na Horečkách.

Za kroměřížským Blahou doběhl se ztrátou více než minutu Michal Horáček (Iscarex ČT – 36:26). Jako třetí se na Velkém Javorníku z mlhy za stále sílícího deště vynořil nadějný junior Tomáš Lichý (37:29), který startoval za TJ TŽ Třinec. Na další v pořadí měla vedoucí trojice výrazný náskok. Pouze další tři borci zvládli trať pod 40 minut.

Ještě jednoznačnější výsledky přinesl závod žen. Jana Pechková z Maratonstavu Úpice neměla ve startovním poli rovnocennou soupeřku. Zvítězila za 45:22, druhé v pořadí Anně Krátké (Hvězda SKP Pardubice) naměřili čas 47:29. Třetí byla Veronika Jerglíková (AO Kobeřice – 49:55).

V běhu na Velký Javorník letos startovalo 118 běžců. Zajímavostí je, že za posledních 13 let se počet závodníků pohybuje vždy v rozmezí 100–150 lidí.

Radhošť – kdo pozdě chodí…

Mnozí z běžců, kteří startovali v sobotu na Javorníku, se pouze přesunuli přes sedlo Pindula do nedalekého Rožnova, aby mohli absolvovat i nedělní vrchařský závod. Ubytovali se v chatkách v kempu na okraji města, který klubu KHB Radegast již léta slouží jako důstojné zázemí pro pořádání Běhu na Radhošť.

Závod letos provázelo na květen nepříliš typické počasí. Na startu byla teplota okolo 8°C, v cíli pouhé +2°C, k tomu nepříjemný severní vítr. Cyril a Metoděj přivítali na památné hoře závodníky sněhovou přeháňkou. Většina trati ale vede vzrostlým lesem, takže vliv počasí se do výsledných časů prakticky neodrazil.

V závodu startovalo 172 běžců a konkurence byla mnohem kvalitnější než předchozí den. Mohla být ještě vyšší. Jenže se objevil problém, že někteří nezaregistrovali změnu času startu z tradičních 11h na desátou hodinu. V propozicích závodu na stránkách Iscarex teamu totiž bohužel zůstal čas 11:00 a skutečnou dobu startu se čtenář dozvěděl až při studiu podrobnějších propozic pořadatele závodu KHB Radegast.

S číslem 173 se vstříc Radhošti vydala výborná vrchařka Iva Milesová. Jenže až v 10:15. Čas na úrovni 41 minut, který by jí zajistil bezpečné vítězství, nebyl nic platný.

Roli favorita potvrdil Tomáš Blaha (AK Kroměříž). Trať s parametry 6,5 km, +734 m zvládl za 34:12. Za ním v těsném finiši doběhli Ondřej Horák (Fortex Moravský Beroun – 34:53) a Milan Wurst (AK Šternberk – 35:02). O druhém místě rozhodla až závěrečná sjezdovka. Zato Blaha základ svého vítězství položil již dříve.

„Především voják Wurst, který je v kopcích velmi silný, se mi pokusil na 3. km nastoupit. Já jsem to včas zaregistroval, více zabral a začal si budovat dostatečný náskok. Trať zde mi velmi sedí – je náročná, ale kromě závěrečné sjezdovky běhavá. Naposledy jsem zde startoval v r. 2009 (a zvítězil – pozn. autora), tři roky starý čas jsem si vylepšil, takže jsem spokojený. Vůbec bych se ale nezlobil, kdyby dnes bylo o pět nebo deset stupňů tepleji,“ usmál se Tomáš a spěchal dolů na vyhlašování vítězů.

I přes smůlu, která postihla Ivu Milesovou, se závod žen vyvíjel zajímavě. Hned od začátku za to pořádně vzala Adéla Esentierová (Baláž Extreme Team) a v prudkých pasážích na 2. km se pokusila vytvořit rozhodující náskok. Nasazené tempo ale nakonec neudržela a vedoucí pozici uvolnila Janě Pechkové z Maratonstavu Úpice, která byla nahoře jednoznačně první za 43:02. Mezi Pechkovou a Esentierovou (čas 45:28) se nakonec ještě vklínila Jana Žaludková ze Zlína (SC Titan – 44:37).

Příští týden se vrchařský pohár přesouvá do Jílového u Děčína, ale již v sobotu 26.5. startuje na pálavských tratích okolo Perné kvalifikace na ME ve stylu nahoru – dolů. Do Beskyd se vrátíme v sobotu 16. června, kdy se koná Horský běh na Lysou horu – spolu s Králickým Sněžníkem nejtěžší běh do vrchu v ČR. Letos se bude na Lysé závodit o tituly MČR veteránů.

Výsledky Běhu na Velký Javorník

Výsledky Běhu na Radhošť

Foto 199× – Iscarex

Foto 164× – Jan Herda

Foto 133× – PepaTeam

Foto 118× – JuraBike


Autorem článku je Josef Šitka, běžec žijící v Drnovicích u Vyškova. V loňském roce úspěšně dokončil studia na Masarykově universitě v Brně. Jeho vášněmi kromě běhu jsou hory, film, Polsko a hokejový Vsetín.