Druhý ročník běžeckého krosového závodu na pět a deset kilometrů Poříčanské jelito, obec Poříčany je na Nymbursku na hlavní železniční trati, se uskuteční v sobotu 29. ledna. Registrace se zaplacením nejvýhodnějšího startovného je do 31. prosince 2021 na http://poricanskejelito.cz/registrace.

První ročník Poříčanského jelita, název měl odrážet třeba tvar trati, ale i nalákat běžce na masnou pochoutku, byl několikrát přeložen a nakonec se uskutečnil letos na konci února v posledním možném termínu před uzávěrou. A pořadatelé předvedli skutečně stoprocentní nasazení.

Start a cíl přemístili na okraj obce a běhalo se intervalově a dokonce v sobotu i v neděli a počasí nebylo zrovna vlídné.

„Letos snad bude situace příznivější. Závod by měl proběhnout podle původního plánu s hromadným startem z parčíku před sokolovnou a dětskými závody před hlavním závodem. No a kdyby bylo zle, máme z loňska vyzkoušenou variantu B. Takže jsme přesvědčení, že tentokrát to bude bez překládání termínu.“ A jak to bude s jelity ? „Jestli máte na mysli zabijačková jelítka, tak ta budou taky.“

A jak probíhal první ročník. Po prvním dnu byl na čele výsledkové listiny Petr Hamoš z Atletiky Kolín za 39:39 minuty. Běhalo se v lese mezi obcí Poříčany a dálnicí D11. Náběh a seběh z okruhu byl přes polní pěšinu. Desítkáře čekala dvě kolečka. V první půlce to bylo spíše z kopečka, v druhé části okruhu čekalo závodníky souvislé určitě dva kilometry dlouhé, ale běhatelné, stoupání.

V neděli si dal závod elitní veteránský běžec Jirka Miler z Mladé Boleslavi a jeho výkon 37:23 znamenal absolutní prvenství. Jak to bylo s délkou trati ? Pětka mohla být i delší a o náročnosti desítky svědčí skutečnost, že Jirka má v loňských běžeckých tabulkách silniční desítky okolo 33 minut. Celkově třetí Luboš Herel z Kolína za 39:49.

Výhodou tohoto formátu závodu bylo, že borci na konci výsledkové listiny nejsou stresováni tím, že se na ně musí v cíli čekat. Takže v mužích uzavíral výsledky čas 1:17:27 a v ženách 1:24:35. Nejlepší dámou byla za 51:31 Kateřina Hejtmánková, celkově devatenáctá. Druhá Marie Kalkusová dosáhla výkonu 54:22 a třetí Karolina Čurdová 54:41.

Na pětce vyhráli Jan Linhart za 22:21 a motokrosová závodnice Ollie Roučková za 28:05. V cíli si každý dostal taštičku s pozornostmi včetně medaile závodu a vytáhl si lístek a kdo měl štěstí vyhrál v tombole, kde byla i ta jelítka. Navíc byla připravena brána, v které se každý mohl nechat vyfotit jako finischer.

Pořadatele vysoce ocenila třeba zkušená závoďačka Monika Andělová z Kutné Hory (desátá žena za 62:54): „Skvěle organizačně zvládnuté, trať co baví, navíc luxusně značená. V téhle těžké době jsem byla hodně mile překvapená! Tleskám a děkuji.“