Český reprezentant v orientačním běhu Vojtěch Sýkora zvítězil ve 33. ročníku Štědrovečerního běhu v Luhačovicích. Sýkora v jednom z nejstarších běžeckých závodů v novodobé historii v Česku dosáhl na dvoukilometrové trati rozložené do dvou okruhů, času 5:28. Druhou pozici vybojoval se sedmnáctisekundovým mankem Štěpán Mudrák, třetí skončil v čase 5:47 Libor Černocký (všichni OOB TJ Slovan Luhačovice).

Vojtěch Sýkora v luhačovickém Štědrovečerním běhu obhájil prvenství z roku 2016, 2017, 2018 a 2019. Národní reprezentant v orientačním běhu ovšem v Luhačovicích triumfoval už posedmé.

V závodu žen obsadily všechny medailové pozice rovněž nositelky barev klubu orientačních běžců z Luhačovic. Prvenství získala za čas 7:27 Sára Bednaříková, pro stříbro si do cíle doběhla Nikola Kochová (7:48), třetí příčku brala Renata Hubáčková (7:52).

,,O letošní Štědrovečerní běh v Luhačovicích byl velký zájem. Na start se ve všech kategoriích postavilo 132 běžců a běžkyň. Z toho bylo v hlavním dvoukilometrovém závodu 42 mužů a 21 žen,“ informoval Libor Slezák za pořadatele.

Běžecký závod se v lázeňském městě konal po roční odmlce způsobené pandemii koronaviru.

,,Tradiční vánoční sportovní setkání si už dávno získalo oblibu zejména mezi domácími orientačními běžci. Na Štědrý den ale v Luhačovicích vyhrává každý, kdo se postaví na startovní čáru. Nejlepší vytrvalci v seniorských kategoriích dostávají odměny a všechny děti balíček s ovocem a překvapením. A všechny ženy, které se zúčastní hlavního závodu, tak obdrží bonus v podobě houskového, nebo bramborového knedlíku,“ prozradil Zdeněk Slezák, další z pořadatelů. Ten byl nejrychlejším běžcem v závodu s kočárkem.

Sýkora i Bednaříková byli suverénní.

,,Vojta Sýkora se hned po startu probojoval na první příčku a na ní zůstal až do cíle. Také věkem ještě juniorka Sára Bednaříková měla pobyt na první pozici pod kontrolou. Oba dosáhli na velmi dobré časy. A to i přesto, že na trati panovaly náročné podmínky. Byla kluzká a byly na ní kaluže,“ chválil Zdeněk Slezák nejlepší běžce.

Letošní Štědrovečerní běh v Luhačovicích se konal na tradiční trati v Zahradní čtvrti. Sledovalo ho zhruba 120 diváků.

VÍTĚZOVÉ DĚTSKÝCH KATEGORII:

Děti do 6 let (300 metrů): kluci: Viktor Vančura 1:18

Děti do 6 let (300 metrů): holky: Anděla Svozilová 1:21

Děti 7 – 9 let (300 metrů): kluci: Tomáš Macejko 0:57

Děti 7 – 9 let (300 metrů): holky: Elena Krejčiříková 1:04

Děti 10 – 14 let (600 metrů): kluci: Václav Stacke 1:37

Děti 10 – 14 let (600 metrů): holky: Klára Sedláčková 1:56