V Herzogenaurachu dne 21. prosince 2021: Po jedné z nejunikátnějších sezón v historii elitních silničních závodů slaví značka adidas svou dosud nejúspěšnější sezónu. Letos více než polovina (54 %) sportovců adidas, kteří se zúčastnili 50 nejlepších elitních závodů, zvítězila v modelu ADIZERO, a za posledních 12 měsíců tak překonala sedm světových rekordů. Vlajkovou lodí, o které je řeč, jsou samozřejmě ADIZERO ADIOS PRO 2, které debutovaly loňský rok, a to s velkým ohlasem. Na letošních závodech World Marathon Majors proběhli adidas atleti v ADIZERO šestkrát jako první cílovou rovinkou, v průměru s rozdílem 27 sekund, a dalších šest se umístilo na stupních vítězů. Peres Jepchirchirová se stala první ženou, která v téže sezóně získala olympijskou zlatou medaili v maratonu a vítězství v Marathon Majors.

A jaké jsou ty nejlepší momenty roku?

Sedm neotřesitelných světových rekordů

Keňanka Peres Jepchirchirová udala tón budoucnosti kolekce ADIZERO, když ve Valencii a v Praze překonala rekord ženského půlmaratonu, a to ne jednou, ale hned dvakrát. Také Kibiwott Kandie navázal na svou formu a ve Valencii zaběhl půlmaraton v rekordu 57:32.

Pak v závodě ADIZERO: ROAD TO RECORDS, který se konal v září 2021 v sídle společnosti adidas v Herzogenaurachu, byly překonány v jeden den hned dva světové rekordy. Nový světový rekord v běhu žen na 10 km, který platil 19 let, překonala s časem 30:01 zesnulá Agnes Jebet Tiropová, a světový rekord v běhu žen na 5 km překonala Etiopanka Senbere Teferiová s časem 14:29 – což je také první rekord pro nejnovější přírůstek do kolekce ADIZERO, ADIZERO TAKUMI SEN 8.

Rok 2021 skončil dalšíma dvěma rekordy, jeden v Ženevě překonala Kalkidan Gezahegneová ve smíšeném závodě na 10 km v čase 29:38 a druhý v Lille závodnice Dawit Seyaumová ve smíšeném závodě na 5 km v čase 14:41.

Atleti dominovali v závodech World Marathon Majors 2021

V Berlíně odstartoval první z pěti Major maratonů vítězstvím Guye Adola s modelem ADIZERO ADIOS PRO 2, následovaný Joyciline Jepkosgeiovou, rovněž s modelem PRO 2, která v Londýně zaběhla světové sezónní maximum 2:17:43. V Bostonu atleti adidas Benson Kipruto a Diana Kipyokeiová, oba s modelem ADIZERO ADIOS PRO 1, proběhli cílem jako první v závodě mužů a žen a získali první double v sezóně. Na to rychle navázali Albert Korir a Peres Jepchirchirová, kteří vyhráli v ADIZERO ADIOS PRO 2 závody v New Yorku. Peres tak následovala svůj idol Mary Keitanyovou a získala olympijské zlato a vítězství v Marathon Majors ve stejném roce.

Budoucnost značky ADIZERO vypadá zářivě

Alberto Uncini Manganelli, GM pro běh a další sporty společnosti adidas, vysvětluje: „Jsme neuvěřitelně hrdí na to, čeho všichni naši závodníci na silnici v této sezóně dosáhli. Nebylo snadné projít sezónou, která byla zhuštěna do několika intenzivních měsíců. Naše týmy neúnavně pracují na inovacích a poskytují našim sportovcům ty nejlepší produkty a podporu, aby mohli využít svůj maximální potenciál. Ten jim umožňuje soustředit se na jedinou věc: vítězství.“

„Do vývoje kolekce ADIZERO a inovací, jako jsou LIGHTSTRIKE PRO a ENERGYRODS, jsme vložili nespočet hodin. To, že se to všechno podařilo v roce, kdy padlo sedm maratonských vítězství a sedm světových rekordů, je důkazem tvrdé práce,“ dodává.

A doplňuje: „Motivací našeho týmu však není jen dosažení jednoho výsledku nebo času. Jde o to posouvat hranice, inovovat a pomáhat našim sportovcům přepisovat historii. Charakter naší práce na kolekci ADIZERO podporuje tento způsob myšlení a my se již nyní díváme dopředu, abychom zajistili, že budoucí vývoj bude připraven na rok 2022 a další roky. Pro rok 2022 máme ambiciózní cíle a očekáváme, že je splníme. Od světových rekordů a dalších vítězství v Major maratonech až po velké úspěchy všech našich sportovců, kteří se účastní závodů po celém světě.“