Letošní rok může Erik Machů bilancovat s úsměvem. Třiadvacetiletý atlet a začínající podnikatel z Nedašova se zviditelnil v běžeckém seriálu Run Tour. V něm se postavil na start sedmi tříkilometrových závodů. Ve všech v traťových rekordech zvítězil. S běháním přitom začal až v roce 2015.

Jaké byly Vaše běžecké začátky?

V roce 2015 jsem před rodinným domem běhal krátké 200 metrové úseky. Později jsem si každý den po škole šel zaběhat čtyřkilometrovou trasu z Nedašova k zámku do Návojné a zpět.

Vzpomínáte si ještě na Váš první závod?

Jednou, ještě na základní škole k nám do třídy přišel pan učitel Libor Vakrčka a hledal nějakého běžce na závod ve Vsetíně. Tak jsem se přihlásil. V tomto závodu jsem na pětikilometrové trati skončil na čtvrtém místě. Tento výsledek mě motivoval do dalších závodů.

Určitě jste dobře udělal, protože jste v letošním roce triumfoval v sedmi závodech v Run Tour. Kdy začal tento seriál?

Na letošní sezonu jsem se těšil. Ale dlouho se nevědělo, kdy Run Tour začne. Chtěl jsem se zúčastnit sedmi závodů a všechny zároveň vyhrát. Po uvolnění koronavirových opatření se první Run Tour konala na konci května ve Smetanových sadech v Olomouci. Závod doprovázela přísná hygienická opatření. Byl rozdělený do několika startovacích vln po 50 běžcích. V Olomouci jsem startoval na dvou tratích. Na Hané jsem vyhrál tříkilometrový závod, v pětikilometrovém jsem do cíle doběhl na stříbrné příčce.

Poté Run Tour pokračovala dalšími závody. Jak se Vám v nich dařilo?

Druhá zastávka byla na Brněnské přehradě. Tam byla stejná opatření jako v Olomouci, ale v Brně už byl hromadný start. Na trati v okolí Brněnské přehrady jsem si zaknihoval stejné výsledky jako na Hané. V tříkilometrovém závodu jsem se radoval z prvenství a v pětikilometrovém jsem vybojoval druhou pozici. Pak se Run Tour přesunula do Ostravy do Dolních Vítkovic. V porovnání s rokem 2020, kdy se tenkrát běželo pouze v areálu Dolních Vítkovic a mohli tam vstoupit pouze účastníci Run Tour, tak se tam letos běželo i mimo areál. V Ostravě bylo však velké vedro. V pětatřicetis­tupňovém horku jsem tam ovládl tříkilometrový závod. Závod na 5 kilometrů jsem kvůli náročným klimatickým podmínkám neabsolvoval.

Dokázal jste formu prodat i v Praze, Českých Budějovicích a Liberci?

V Praze na Ladronce panovala skvělá atmosféra. Do hlavního města se každý rok sjíždí hodně běžců z celé republiky. Na Ladronce je rychlá trať. Padá na ní spousta osobních rekordů. V Praze jsem si věřil a v tříkilometrovém závodu jsem tam zvítězil. V pětikilometrovém jsem bral čtvrté místo. Pátá letošní Run Tour v Českých Budějovicích se běžela na náměstí Přemysla Otakara II. Na jihu Čech jsem měl hodně silných soupeřů. Proto jsem byl před startem tříkilometrového podniku docela nervózní. Ale i v Českých Budějovicích jsem slavil zisk zlaté pozice. Na stejně dlouhé trati jsem nenašel přemožitele ani v Lidových sadech v Liberci. Na severu Čech jsem dominoval na 3,5 kilometrové kopcovité trati.

Poslední závod byl v Karlových Varech. Jak jste letošní Run Tour zakončil?

Kvůli Karlovarskému filmovému festivalu byla tamní Run Tour přeložená až na září. Tento závod je ale výjimečný tím, že se běží v krásném městě a po kolonádě. V loňském roce tam silně pršelo a byly tam jenom 2 °C. Letos bylo počasí příznivé. V Karlových Varech svítilo slunce. Proto jsem si další výhru na tříkilometrové trati v letošní Run Tour pořádně užíval.

Na letošní Run Tour proto budete dlouho rád vzpomínat?

Určitě. Na tříkilometrové trati jsem vyhrál všechny závody a všechny dokonce v traťových rekordech. Závody konané po celé republice mi přinesly také spoustu krásných zážitků.

Jaké máte další koníčky a záliby?

Rád jezdím na kole, nebo chodím do přírody. Také pracuji na svém vzdělání. Ale mým sportem číslo jedna je běh.

Při čem si nejvíc odpočinete?

Když si jdu zaplavat, nebo v sauně.

Kde máte nejoblíbenější místa pro trénink?

Jsou to hlavně cyklostezky. Rád také běhám ve městě, než na vesnici. Mezi lidmi je to super.

Na jakém jídle si úspěšný atlet, jako Vy pochutná?

Na kuřecím mase s rýží. Na pití nejraději piji obyčejnou vodu. Občas si dám Coca Colu.

Co děláte v současném období?

Pracuji ve skladu. S kamarádem také rozjíždíme firmu a tak víkendy trávím na schůzkách a jednáních o zakázkách.

Kdy začnete s přípravou na sezonu 2022?

Už jsem začal v polovině prosince. Nejdřív mě čekají objemové tréninky. Postupně před blížícími se závody přejdu na intervalové tréninky. V dubnu se chystám na dovolenou na Kanárské ostrovy. Ale i na Tenerife budu v teple dvoufázově trénovat.

Na co se v příštím roce nejvíc těšíte?

Pochopitelně na Run Tour. V tomto seriálu bych se chtěl zúčastnit všech osmi závodů a ve všech zvítězit. Ten první se koná v sobotu 2. dubna v historickém centru Českých Budějovic.