Mezi nejkvalitněji obsazené silvestrovské běhy v poslední době patří Silvestrovský lázeňský běh v Poděbradech. Absolutní vítězové tam totiž berou desítku a něco zbude i na druhé a třetí místo celkově.

Letos to byl šestý ročník a před dvěma roky zde vyhráli Jáchym Kovář, letos jeho posledním úspěchem bylo vítězství na českém krosovém šampionátu, a držitelka českého rekordu na patnácti stovce a finalistka olympiády Kristiina Hannele Mäki. Ta byla spolu se svým přítelem Filipem Sasínkem maskotem akce, ale vzhledem k zahraničnímu soustředění nedorazili. Vloni se neběželo.

I letos bylo obsazení super kvalitní. Závod o délce pěti kilometrů se běžel na kilometrovém okruhu na zdejší lázeňské kolonádě, polovina po asfaltu, druhá půlka po rozmoklých pískových parkových cestách.

„Byl to velmi kvalitní lázeňský kros,“ řekl s úsměvem vítěz. Po dvou kolech běžela na čele dvojice Damián Vích (14:29), stýplářský český šampion, a v jeho stínu se držel Kovář (14:43), oba Dukla Praha. Po prvním kole byl ve vedoucí skupince ještě Jakub Davidík (15:19).

Soutěž žen ve stylu start cíl vyhrála letošní domácí šampionka v půlmaratonu, v běhu do vrchu a v krosu Tereza Hrochová ze škody Plzeň – 16:44 a celkové jedenácté místo. Druhé místo obhájila závodnice Hvězdy Pardubice Barbora Zoubková (18:18), kterou do půlky stínovala další závodnice z Plzně Anna Suráková – 18:40, letošní česká šampionka do 22 let na 1500 metrů.

Veteránské kategorie byly vyhlašovány nad 50 let a v nich byli nejlepší Josef Procházka z Děčína za 16:39 a svitavská závodnice Hvězdy Pardubice Anna Krátká za 23:06. Juniorské kategorie vyhráli Viktorie Svobodová za 23:33 a Daniel Dočkal za 16:35.

Ale závod byl i masovka a užili si ho i hobíci, kteří na konci výsledkové listiny stlačili časy pod 35 minut. A dle sdělení pořadatele včetně mládežnických závodů byla účast přes tři sta osob.