Tradičně první sobotu v novém roce se po 45 uskutečnil Novoroční běh v Červeném Kostelci. Tradičně se běželo na členitém silničním okruhu za teploty těsně pod nulou z Horního Kostelce přes Červený Kostelec do kopce okolo Devíti křížů a pak seběhem do Rtyně v Podkrkonoší a do cíle v Horním Kostelci, v této části čeká vytrvalce čtyřkilometrové stoupání a následný závěrečný kilometrový seběh, o délce 11,5 kilometru se součtem stoupání a tedy i klesání 250 metrů. Pořadatelé byli nekompromisní, startovat mohli jen vytrvalci, kteří splňovali zdravotní kritéria, takže třeba třicetinásobná účastnice Hana Vacková (1:31 hodiny) běžela sama mimo soutěž.

A i letos měl závod hvězdné obsazení, o jedenácté prvenství usiloval Petr Pechek (39:39 minuty) z Maratonstavu Úpice, kterého před dvěma roky, kdy se konal 44 ročník, překvapivě porazil Kamil Krunka z BK Náchod. Letos Petr, pravidelný bedničkář českého šampionatu v maratonu, našel svého mistra v posledním vítězi Velké ceny východních Čech v bězích Pavlu Jelenovi z BK Náchod. Pavel Petra již porazil, a to na nedávném silvestrovském běhu, který měl délku 6,6 kilometru.

Pavel Jelen (39:16) zde startoval poprvé : „Hned po startu jsme vytvořili s Petrem dvojici. Kvůli neznalosti trati jsem se nikam nehnal. V prvním ostřejším stoupání na cca třetím kilometru jsem Petrovi cuknul, ale při dlouhém se běhu do Rtyně jsem zvolnil a Petr mě dotáhl. V následném dlouhém stoupání jsme spolu běželi do devátého kilometru závodu. Nechtělo se mi čekat až Petr začne útočit jako před týdnem a zkusil jsem nastoupit. Dnes to bylo těžší – delší trať a chladnější počasí. Ale zahájit sezónu vítězstvím v prestižním závodě a porazit tak kvalitního soupeře je prostě super.“ Celkově třetí byl Milan Vlček z SK Nové Město nad Metují za 43:25. Nejlepší veterán nad 40 let byl celkově devátý za 47:06 David Vaněk z Bezděkova.

Traťový rekord drží Norbert Smuda z Polska, který za typicky zimních podmínek dal v roce 2001 čas 37:37 minuty. V ženách v roce 2005 zapsala Anna Pichrtová 41:10.

V soutěži žen se po prvenství (2019 a osobák 50:58), třetím místě 2020 dočkala dalšího triumfu už také legenda Ivana Tezcan z Maratonstavu, za mlada Škodová, letos oslavila kulaté životní výročí. Ivana to letos prostě kosí, před týdnem vyhrála 35 – 44 let na silvestrovském běhu a nyní zapsala 57:05. „Byl to můj desátý start zde a samo, že vítězství potěší.“ Ivana zde byla za mlada i druhá (51:12), když ji v roce 2006 v koncovce udělala Anna Krátká (50:32).

Druhá v Novoročním běhu byla letos za 60:05 Janeta Svobodová z Batňovic a třetí padesátnice Zdeňka Jonášová z Hradec Králové 65:09. „Kamarád mě pozval na tento závod a říkal, že je to náročné a měl pravdu. Před startem jsem uvažovala o čase pod hodinu, ale i když se mi běželo dobře, lépe to dát prostě nešlo. Ale úžasný zážitek a super organizace.“

Pro hodnotnou cenu pro nejstaršího účastníka si měl přijet Standa Groh z Vrchlabí, ale asi radši sledoval celkem úspěšný boj své dcery Karolíny Grohové na longařských lyžařských tratích, škoda jen, že v bedně ti amatéři na teletextu, ale i ve zprávách, z ní udělali Kateřinu. Takže cenu bral Olda Šmída – 74 let a čas 59:32.

Největší legendou běhu je jeho ředitel Hugo Frýba, který vyhrál úvodní ročníky a má absolvované všechny Novoroční běhy. Letos tento šedesátník zapsal čas pod 1:16 hodiny a byl předposlední. V počtu startu je dále Vacková a neběhající běžecká legenda, která se přijela podívat, a také vítěz tohoto závodu, Karel Šklíba – 30 startů. Pak následuje padesátník Josef Krátký z Hvězdy Pardubice s 27 starty v řadě, letos poslední za 1:24 a Jarda Mazač, který má 23 startů. Ten přijel, ale jako antivaxer nemohl nastoupit.

Souběžně s tímto závodem se tradičně koná v Ústí nad Orlicí dvoukilometrový Běh na Andrlův Chlum, 49. ročník, který se běhá intervalově. Vyhrál ho podruhé za sebou, vloni v říjnu přeložený za 9:44, několikanásobný juniorský šampion v běhu do vrchu David Bílek z Vrbice za 9:48. Traťák z roku 1998 drží Miroslav Vítek – 8:40. V ženách v traťovém rekordu Michaela Stránská z Iscarexu 10:48, překonala o osm sekund rekord sestry Adély.