Zajímavé prostředí přilákalo na start hlavního sobotního 5. ročníku trailového Běhu Tří králů v Otrokovicích 59 atletů.

Z prvenství v desetikilome­trovém podniku se na okruhové trati mezi Otrokovicemi a Žlutavou radoval Radoslav Šibl hájící barvy týmu Ekodrill Zlín. Vytrvalec z Fryštáku v závodu rozloženém do dvou okruhů zaběhl čas 45:39. Stříbrnou pozici vybojoval Jakub Janda z Prusinovic (Rohálov Bike Team). Ten byl v cíli o dvanáct sekund pomalejší. Třetí byl Filip Reiskup z Kvasic, který se blýskl časem 47:43.

ŠIBLOVI VYŠLA NA ROVINÁCH A V SEBĚZÍCH SÁZKA NA SVIŽNÉ TEMPO

,,Na rovinách a v sebězích jsem vsadil na svižné tempo a docela to fungovalo,“ pochvaloval si Radoslav Šibl. Ten se v prvním pětikilometrovém okruhu na čele střídal s Jakubem Jandou.

,,Naštěstí jsem cítil, že Kubova převaha ve výbězích je menší, než moje v sebězích. Všechny kopce mě ale hodně bolely,“ nezapíral fryštácký vytrvalec, který se v průběhu šestého kilometru definitivně posunul na první příčku.

,,Na ní jsem si záhy vytvořil mírný náskok a ten jsem si udržoval až do cíle,“ upozornil Šibl na klíčový moment.

V Otrokovicích se mu líbilo. ,,Terén i počasí bylo příjemné. Organizace závodu byla bezchybná,“ chválil Radoslav Šibl podmínky i pořadatele.

NA OKRUHU MEZI OTROKOVICEMI A ŽLUTAVOU SE DAŘILO TAKÉ DALŠÍM VYTRVALCŮM ZE ZLÍNSKÉHO KRAJE

Z regionálních atletů skončili v popředí výsledkové listiny ještě Roman Zbranek (SKOB Zlín, 48:06) čtvrtý, Petr Vabroušek (Titan Trilife Zlín, 51:06) šestý, Marek Chmela z Prakšic (51:28) sedmý, František Dosoudil (Fénix sport Hulín, 52:15) osmý, Jakub Gremlica (Rohálov Bike Team, 52:59) devátý, Radim Šulák (STG Zlín, 53:37) desátý a Tomáš Minařík (Valachbajk Team, 53:53) jedenáctý.

MACUROVÁ TESTOVALO PO PRODĚLANÉM COVIDU FORMU

Velmi kvalitní společnost se sešla na startu v závodu žen. Mezi nimi si pro první místo doběhla největší favoritka Barbora Macurová z Frýdlantu nad Ostravicí (2BWINNER Team/KESBUK). Vítězka na náročné trati dosáhla času 50:47. Druhá byla se ztrátou 3 minut a 24 sekund Helena Kotopulu (54:11), bronz brala za čas 55:18 Pavlína Poláčková (obě Titan Trilife Zlín). Kristýna Kvasničková z Tlumačova (1:06:58) skončila čtvrtá a Vanda Dospíšilová z týmu Nabombíme to si zaknihovala za čas 1:08:05 zisk páté pozice.

,,Od startu až do konce závodu jsem si držela svoje tempo,“ prozradila Barbora Macurová.

Trailový tříkrálový běh pojala jako kvalitní trénink. ,,Chtěla jsem zjistit, jak jsem na tom po prodělaném Covidu,“ přiznala. Její rozhodující momenty byly v sebězích. ,,Ty mi celkem jdou,“ potěšilo Macurovou.

Vytrvalkyně z Frýdlantu nad Ostravicí, která také hájí barvy pořádajícího otrokovického Klubu extrémních sportů Bukovjan si pochvalovala i organizaci závodu.

,,Trať byla velmi dobře značená. Navíc byla příjemně tvrdá a vůbec to na ní neklouzalo. A všechny běžce na ní určitě pobavily nápisy, jako třeba asfalt je jen pro sraby, nebo už bylo dost flákání, je na čase pořádně makat,“ užívala si Barbora Macurová pobyt v Otrokovicích.

PĚTIKILOMETROVÝ ZÁVOD OVLÁDLI FILIP VABROUŠEK A MONIKA ŽELEZNÍKOVÁ

Na kopcovité trati na okruhu mezi Otrokovicemi a Žlutavou se konal i pětikilometrový závod. Toho se ve všech kategoriích zúčastnilo 39 krosařů.

Ten mezi muži vyhrál Filip Vabroušek (AK Zlín, 22:21). V ženách byla nejrychlejší Monika Železníková (Biathlon Halenkovice, 27:36).

POŘADATELŮM VYŠLO POČASÍ

Letošní trailový Běh Tří králů v Otrokovicích doprovázelo sice chladné, ale příjemné zimní počasí. Teplota se v sobotu pohybovala kolem 0 °C. Vytrvalci v něm měli možnost zapůjčení běžeckých bot Scott do terénu.