Svatopluka Janečku zastihl začátek nového roku v pohodovém sportovním rozpoložení. Devětačtyřicetiletý zlínský vytrvalec si zaknihoval první letošní úspěch, když vyhrál lednový Běh na 2 míle v Přílukách. V závodu dlouhém 3,2 kilometru se blýskl velmi dobrým časem 10:46. Druhý v cíli Andrej Višněvský z pořádajícího klubu Sri Chinmoy Marathon Team Zlín byl pomalejší o 13 sekund. Bronzovou pozici vybojoval další běžec ze Zlína Ondřej Dvorský. Ten se prezentoval časem 12:02. Libor Reich (Mattoni Freerun Zlín, 12:06) byl čtvrtý a Martin Hečko (Valachbajk Team, 12:24) skončil pátý.

,,V týdnu před závodem jsem si byl třikrát zaběhat. Také jsem navštívil posilovnu,“ prozradil Janečka, jak ladil formu na první dvoumílový běh v letošním roce.

V Přílukách myslel na dobrý výsledek. To se mu podařilo.

,,Od startu ovšem na čele běžel Ondřej Dvorský. Aktivní byl rovněž Andrej Višněvský. Po 500 metrem jsem se však probojoval na první místo a už jsem na něm zůstal až do cíle. Díky svižnému zimnímu tempu jsem zaběhl i slušný čas,“ pochvaloval si spokojený Janečka po vyhlašování výsledků. V závodu žen na rovinaté trati v Přílukách dominovala zlínská běžkyně Zuzana Koudelková z týmu Český běžecký klub. První příčku vybojovala za čas 13:18. Stříbro brala Marcela Paveláková (Zlín, 15:54), třetí doběhla Iveta Macek (Easy Fittnes Zlín, 16:19).

,,Dvoumílový závod na přílucké trati jsem brala jako test, v jaké jsem v současném období běžecké formě. V listopadu jsem prodělala Covid, proto jsem měla delší tréninkový výpadek,“ přiznala Zuzana Koudelková. S výsledným časem byla spokojená. ,,Ten je pro mě především dobrým odrazem do nové běžecké sezony. Zejména když jsem si zaběhla osobní rekord na 2 míle. Ovšem doufám, že letos čas na této trati stlačím ještě výrazně dole,“ plánuje osmadvacetiletá Koudelková.

Stejně jako v minulých sezonách, tak také letos se ve zlínských dvoumílových bězích bude hodnotit závod, v němž bude rozhodovat poměr věku a výsledného času. V tomto lednovém měření sil zvítězili devětačtyřicetiletý Svatopluk Janečka (Zlín, 10:46) a díky času 18:30 čtyřiasedmdesá­tiletá Anežka Janečková z AK Zlín.

Na začátku roku si v Přílukách zazávodily i dětské kategorie. V závodu dlouhém 800 metrů si mezi žáky doběhl pro první místo Dominik Černý (Orel Vyškov, 3:33). Zlatou pozici mezi holkami vybojovala Valentýna Bučková (FC Fastav Zlín, 3:36).

V lednovém Běhu na 2 míle ve Zlíně poměřilo síly 31 mužů, 18 žen a 8 dětí. Silné zastoupení měl fotbalový klub Fastav Zlín. Na přílucké trati si zazávodilo 8 mladých fotbalistek. Závod se běžel za slunečného počasí. Teploměr ukazoval –2 °C.