V 15. ročníku Hulmenské desítky zvítězil favorit Tomáš Navrátil. Reprezentant AK Kroměříž dosáhl v sobotním závodu na obrátkové trati mezi Hulínem, Pravčicemi a zpět, času 33:29. Druhý v pořadí Filip Vabroušek byl v cíli o devětapadesát sekund pomalejší. Bronzovou příčku obsadil David Kaláb (AC Track § Field Brno, 34:41).

Navrátil v Hulíně obhajoval prvenství z roku 2018, 2019 a 2020.

,,Do Hulína jezdím rád. Navíc se tento závod koná kousek od mého bydliště,“ vysvětloval Tomáš Navrátil svoji účast v tradičním lednovém silničním běhu na Hané.

Ve sportovním areálu na fotbalovém a atletickém stadionu Spartaku Hulín se letos na startu sešla dobrá konkurence.

,,Lepším časům ale nepřála silnice pokrytá uježděným sněhem. Já jsem ale pravděpodobně zvolil lepší obutí, než ostatní soupeři a už v průběhu druhého kilometru jsem se na první příčce osamostatnil a na ní jsem pak zůstal až do cíle,“ upozornil třiatřicetiletý Navrátil na klíčový moment závodu.

Z regionálních vytrvalců ještě doběhl Fryštačan Radoslav Šíbl (Ekodrill Zlín, 35:53) pátý, Jakub Janda z Prusinovic (Rohálov Bike Team, 35:56) šestý, Jiří Klement z Lubné (Dressme.cz, 36:12) sedmý, Jiří Červenka (SP Malenovice, 36:57) devátý a František Klofáč (KESBUK, 37:40) desátý.

Závod žen ovládla díky času 42:25 Eva Kučerová z Lukova (Mattoni Freerun Zlín), před Anežkou Langhammerovou (AK Drnovice, 43:39). Třetí místo vybojovala Iva Karafiátová (Mattoni Freerun Zlín, 46:17). Kateřina Pospíšilová (Podhostýnský lenochod, 47:06) brala čtvrtou pozici, Jitka Zapletalová (Mattoni Freerun Zlín) skončila v čase 47:42) pátá.

,,O Hulmenské desítce jsem se dozvěděla pět dnů před závodem od kamarádů z běžecké skupiny Mattoni Freerun Zlín. V lednu se ale soustřeďuji na objemové tréninky, proto byl rychlý tempový závod v Hulíně pro mě zpestřením zimní přípravy. Na desetikilometrový hulínský běh jsem se však nijak speciálně nepřipravovala. Pouze jsem si v pátek zkusila kratší rychlejší běh. A protože v sobotu v noci a ráno napadlo v našem kraji dost sněhu, tak mojí první výzvou bylo dostat se bezpečně z Lukova do Hulína,“ přiznala Eva Kučerová s úsměvem.

Trať byla pokrytá sněhem a místy také ledem. Příjemným zpestřením na ní byly čtyři přeběhy po mostech nad dálnicí.

,,V závodu jsem se snažila hlavně neupadnout. Že jsem mezi ženami na vedoucí pozici, jsem zjistila až na obrátce v Pravčicích. První příčku jsem pak kontrolovala až do cíle,“ potěšila Kučerovou výhra v Hulíně.

Po závodě se šla projít s tříletým synem Honzíkem a poté sledovala výkony českých biatlonistů ve Světovém poháru v Itálii.

,,V neděli dopoledne jsem ale zase trénovala. S manželem Honzou jsme si dali delší regenerační běh do kopců nad Trnavou,“ prozradila ještě Eva Kučerová, která se v polovině února postaví na start zlínského Běhu Jižními Svahy.

,,A na začátku března bych se po pěti letech chtěla zúčastnit Rohálovské desítky v Prusinovicích,“ plánuje 37letá lukovská vytrvalkyně Kučerová.

VÍTĚZOVÉ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ V HULMENSKÉ DESÍTCE 2022:

Muži do 39 let: Tomáš Navrátil (AK Kroměříž) 33:29

Muži do 49 let: Radoslav Šíbl (Ekodrill Zlín) 35:53 Muži do 59 let: František Dosoudil (Fénix sport) 38:09

Muži nad 60 let: Pavel Horák (Vyškov) 43:25 Ženy do 34 let: Anežka Langhammerová (AK Drnovice) 43:39

Ženy nad 34 let: Eva Kučerová (Mattoni Freerun Zlín) 42:25

VÍTĚZOVÉ DĚTSKÝCH KATEGORIÍ V HULMENSKÉ DESÍTCE 2022 (na zkrácených tratích):

Barbora Dostálová (DR.A.CY), Matyáš Stárek (Hulín), Adéla Barnetová (Hulín), Anna Špilerová (SK Přerov), Jan Spružina Hulín), Věra Vabroušková (Titan Trilife Zlín), Jonáš Juráň (AK Holešov), Eliška Pániková (Hulín).