Čtyřdílný Železnohorský pohár v běhu do vrchu, do jehož hodnocení se počítají tři nejlepší umístění, pokračoval třetím závodem, kterým byl Kubátecký běh v Malči u Chotěboře o délce necelých pěti kilometrů se součtem stoupání přes 200 metrů.

Na trati to bylo, jak řekl před startem ředitel závodu Leoš Pradáč: „Dneska si dáte jaro, podzim a zimu.“ Ředitel závodu se s většinou přicházejících stačil přivítat, navíc sám závodil a vyhrál padesátníky za 24:20 minuty, desátý celkově. Před třemi roky zde vyhrál jeho syn Michal, který byl letos osmý za 24:05. Na sobotu 19. března zde ještě připravují novinku – Kros okolo Malče, který má mít délku třinácti kilometrů a součet stoupání cca 300 metrů. „Bude to běh okolo obce, bude členitý, ale nepůjde tak vysoko jako dnešní závod.“

Úvodní a prostřední pasáž Kubáteckého běhu, obě dohromady cca kilometr, byly po asfaltu. Mezi nimi bylo nejdříve kratší prudké, v závěrečné stovce metrů dokonce třicet výškových, stoupání, na které navazoval běh mírně do kopce po rozmočené louce. Závěrečné necelé dva kilometry závodu vedly do strmého kopce a ve sněhu. Pořadatelé koncovku běžcům usnadnili, když nechali půlkilometrový doběh protáhnout.

Suverénem letošního poháru je osmnáctiletý borec z Hlinska Lukáš Havlík, který je nyní členem běžecké skupiny známého atleta a trenéra Mirka Wastla ve Hvězdě Pardubice. Nedávno dal trojku v hale v Ostravě za 9:02. V prvním závodě poháru byl druhý. V druhém vyhrál, když za ním doběhl jeho poražitel Jaroslav Vítek z Jihlavy, ten nyní nestartoval.

Kubátka byla hájovna pod vrcholem kopce, ale nyní, dříve byl běh kratší, se dobíhá na začátek osady Nohavice, kde je vrchol Bučina (627 m n. m.). Běželo se sem poprvé před dvěma roky. Vloni závod nebyl, a tehdy dal Havlík 24:34 minut, vyhrál za 22:00 Jakub Exner z Jihlavy.

Letos vítězný Havlík, milovník náročných krosových běhů, zapsal 21:32. Druhý byl nejlepší čtyřicátník Petr Miláček z Ledče nad Sázavou – 21:53 a za ním více jak minutu ztrácel další čtyřicátník a známý silniční vytrvalec Leoš Pelouch z Chotěboře, který zde startoval poprvé: „Můj šálek čaje to zrovna nebyl. Po silnici (po ní se sbíhalo zpět do obce) by to byl krásný běh do vrchu se stejnou délkou a převýšením, ale tím terénem to byl masakr. Proto jsem celkem překvapen, že je zde taková početná účast,“ – 22:56. Pro zajímavost nejmladší účastnice akce měla šest let a za mohutného hecování otce s tratí bojovala 47 minut a nebyla poslední.

Podobně jako Havlík si v Železnohorském poháru počíná Olga Krčálová z Polné, vloni v listopadu třeba vítězka Čertovského wintertrailu na 33 kilometrů v libereckém Hamru na Jezeře. V prvním klání, kdy nebyla zdravotně fit, našla Olga svoji mistryni v další čtyřicátnici Petře Dvořákové z Čáslavi, ale pak další závody vyhrála – nyní 26:15, před dvěma roky dala 26:05. „Noha není ještě stoprocentní, ale nyní chodím více na běžky, takže není v takové zátěži,“ řekla mi vítězka.

Za ní běžela s odstupem a značným náskokem před třetí většinu závodu právě Péťa (27:19), ale v koncovce ji udělala nejlepší mladá Alena Voborníková (27:04). Pohár vede před závěrečným závodem, kterým je v sobotu 26. února tradiční Železnohorák v Bezděkově – běh na nejvyšší vrchol Železných hor Vestec (668 m n. m.) Krčálová před Voborníkovou. Dvořáková startovala pouze dvakrát a je zatím dvanáctá.